Scena

Slike Lidije Nikčević u Galeriji "Nikola I"

Treća samostalna izložba slika Lidije Nikčević biće danas otvorena u Galeriji "Nikola I" u Nikšiću u 20 časova.
Slike Lidije Nikčević u Galeriji "Nikola I"
Portal AnalitikaIzvor

Postavku čini dvadesetak slika rađenih tehnikom akrilika na platnu, akvarela i kolaža nastalih između 2014. i 2016. godine. Riječ je o radovima sa prošlogodišnje diplomske izložbe, te dijelu radova koji su toj izložbi prethodili, kao i onih koji su nedavno nastali na magistarskim studijama.

- Time će publika biti u prilici da sagleda spontani prelazak sa čovjeka, kao dominantnog motiva njene poetike, na objekat - na arhitektonske, konstruisane forme kojima je likovnost dominantan cilj. Reagujući na stvarnost, autorka svojim aktuelnim stvaralaštvom prikazuje i afirmiše ambijent savremenog doba, a prisustvom ljudske figure na slikama naglašava kontrast između živog i konstruisanog, suprotstavljajući tako dva različita entiteta - navodi se u najavi ove izložbe.

Lidija Nikčević rođena je 1992. godine u Nikšiću, gdje je završila gimnaziju. Osnovne i specijalističke studije slikarstva pohađala je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju i diplomirala u klasi prof. Branislava Sekulića. Trenutno je na magistarskim studijama na istom fakultetu, u klasi prof. Ratka Odalovića. Dobitnica je brojnih stipendija, nagrada i priznanja među kojima su Studentska nagrada Opštine Nikšić, Godišnja nagrada FLU, Plaketa UCG za najboljeg studenta iz oblasti umjetnosti, Atlas stipendija, Stipendija CANU i Nagrada Prijestonice Cetinje. Imala je tri samostalne izložbe - u Podgorici i Nikšiću, učestvovala je na više kolektivnih izložbi u zemlji, likovnih kolonija i projekata.

Organizatori izložbe su Muzeji i galerije iz Nikšića, a podržala je Opština Nikšić i Ministarstvo kulture u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

K.J.

Portal Analitika