Scena

"Umir krvi", "Dvorišta" i "Biserna obala" u Jugoslovenskoj kinoteci

Tri nagrađivana kratka igrana filma savremene crnogorske produkcije biće sjutra prikazana u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, od 20 časova.
"Umir krvi", "Dvorišta" i "Biserna obala" u Jugoslovenskoj kinoteci
Portal AnalitikaIzvor

Povodom obilježavanja desetogodišnjice obnove crnogorske nezavisnosti, Crnogorska kinoteka i Ambasada Crne Gore u Beogradu, u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, odabrali su ostvarenja koja su tokom prethodne i ove godine prikazana u zvaničnoj konkurenciji prestižnih međunarodnih festivala.

- Film "Umir krvi" Senada Šahmanovića, koji se bavi drevnim pitanjem krvne osvete i mogućnosti oprosta, imao je izuzetan prijem na festivalima u Tampereu, Odenzeu, Rio de Žaneiru, Izmiru, nagrađen je na festivalu u Banjaluci i pobjednik je Međunarodnog filmskog festivala u Drami. Film "Dvorišta" Ivana Salatića na suptilan način problematizuje pitanje ambijenta u kojem živimo, našeg mikrokosmosa koji se nepovratno mijenja. Premijerno je prikazan u takmičarskoj selekciji Horizonti na venecijanskoj Mostri. Na programu je i film "Biserna obala" reditelja Dušana Kasalice, koji prati grupu djece u kampu za mršavljenje koji se nalazi u starom primorskom odmaralištu. Njihov autoritarni trener pokušava da im nametne svojevrsnu ideologiju zdravog života. "Biserna obala" je prošlogodišnji dobitnik nagrade Srce Sarajeva za najbolji kratki film na Sarajevo Film Festivalu, a prikazan je i u Francuskoj, Švajcarskoj, Njemačkoj, Turskoj, Finskoj, Srbiji - navodi se u najavi sjutrašnjeg programa.

Prije projekcije, publici će se obratiti v.d. direktora Crnogorske kinoteke Andro Martinović, i autori pomenutih filmova.

Portal Analitika