Scena

Prvo međunarodno takmičenje mladih pijanista u tivatskoj Muzičkoj školi

Međunarodno takmičenje mladih pijanista biće održano od 15. do 18. maja u Muzičkoj školi u Tivtu, koja je i organizator ove manifestacije.
Prvo međunarodno takmičenje mladih pijanista u tivatskoj Muzičkoj školi
Portal AnalitikaIzvor

Manifestacija će biti svečano otvorena 16. maja u 20 časova koncertom poznatog crnogorskog pijaniste Bojana Martinovića, inače prodekana za međunarodnu saradnju i profesor klavira na Muzičkoj akademiji sa Cetinja.

- Ovo pijanističko takmičenje posvećeno je jubileju - desetogodišnjici nezavisnosti Crne Gore, sa idejom da se organizuje i narednih godina istog datuma. Obuhvata praktično sve kategorije - od baby do studenata akademija, što znači da je pokriva sva tri nivoa muzičkog obrazovanja - istakla je direktorica tivatske Muzičke škole Pina Bubanja.

Najavljeno je učešće oko 120 kandidata iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Albanije, Ukrajina i Crna Gora, koji će se takmičiti u disciplinama: klavir solo, klavir četvororučno i korepeticija.

Mlade pijaniste ocjenivaće dva žirija. Prvi čine Vladimir Mlinarić (Slovenija), Vladimir Babin (Hrvatska), Dejan Sinadinović (Srbija), Ana Smjehova (Ukraijna) i Bojan Martinović (Crna Gora), a drugi Nataša Popović (Crna Gora), Marija-Gracio Tolj (Hrvatska), Melita Benčić (Srbija) i Oleksij Molčanov (Ukraijna - Crna Gora).

Trećeg dana takmičenja, 17. maja, resital će prirediti i istaknuti hrvatski pijanista Vladimir Babin, kao poklon ovom takmičenju.

K.J.

Portal Analitika