Scena

"Dnevnik čitanja" u Dvorcu Petrovića

Izložba radova učenika Gimnazije "Petar I Petrović Njegoš" iz Danilovgrada, objedinjenih nazivom "Dnevnik čitanja", biće danas otvorena u prostorijama Fondacije Petrović Njegoš u Dvorcu Petrovića u 19 časova.
"Dnevnik čitanja" u Dvorcu Petrovića
Portal AnalitikaIzvor

- Postavka je nastala kao rezultat rada profesora Miroslava Minića sa učenicama i učenicima, njegove potrage za odgovarajućim pedagoškim pristupom u radu sa mladima. U želji da podstakne učenice i učenike prvog i trećeg razreda da svoj doživljaj književnog djela vizuelno izraze, profesor je pokrenuo proces izrade kolaža koji su nastali od crteža, fotografija i isječaka iz novina. Tako, ova izložba predstavlja svojevrsni dokument o načinu na koji su učenice i učenice vizuelizovali svoje doživljaje, shvatanja, ideje poimanja života na koje su ih podstakla književna djela - navodi se u najavi ovog događaja.

Pjesnikinja Lena Ruth Stefanović zapisala je kako je "Dnevnik čitanja" jedan "sasvim nov pristup u metodici nastave književnosti".

- Isto tako, šesnaest radova učenika profesora Minića predstavlja refleksije i razmišljanja o djelima koja čine kulturnu baštinu čovječanstva; na ovim kolažima vidimo saživljavanje i pounutrivanje klasika poput Bodlera, Kafke, Kiša i jedan potpuno intiman pristup književnosti - navela je ona.

Tekstove za katalog koji prati ovu postavku napisale su i glumica Varja Đukić, književnica Olja Knežević, dizajnerka Tijana Todorović, profesorica Svetlana Koprivica i pedagoškinja Nadežda Vujašković.

Izložbu je finansijski podržala Fondacija Petrović Njegoš.

K.J.

Portal Analitika