Scena

Kotorski festival pozorišta za djecu: Cirkus na otvaranju, teatar za mlade kao uvod

Ovogodišnji 24. Kotorski festival pozorišta za djecu počeće 1. jula izvođenjem predstave ukrajinskog pozorišta na Ljetnjoj pozornici. U pitanju je cirkuski spektakl, nešto što vrlo rijetko može da se vidi i u regionu, kazao je direktor manifestacije Petar Pejaković i dodao da publiku narednih 11 dana očekuje još mnogo raznolikih teatarskih žanrova.
Kotorski festival pozorišta za djecu: Cirkus na otvaranju, teatar za mlade kao uvod
Portal AnalitikaIzvor

Najavljući novo izdanje najvećeg festivala u Crnoj Gori posvećenog djeci i mladima, organizuatori su istakli da ćeu glavnom programu biti izvedeno 15 predstava teatara iz sedam država. Pejaković je takođe izdvojio komad pozorišta "Pep Bou" iz Španije, koje je gostovalo na festivalu prije tri godine. On je dodao da će na festivalu biti veoma kvalitetne i neobične predstave iz Njemačke i Turske.

- Festival će zatvoriti predstava "Kavez", koprodukcija Kotorskog pozorišta za djecu i Gradskog pozorišta iz Podgorice. Nastavljamo sa onim što nam se čini posebno važnim, a to je promocija nacionalnog stvaralaštva za djecu i mlade. Prošle godine smo imali konkurs za izbor najboljeg teksta, pobjedio je "Kavez" i realizovali smo predstavu po tom tekstu, koju ove godine očekuje premijera - rekao je Pejaković, te najavio da će igrati i predstavu povodom 400 godina od smrti Vilijama Šekspira.

Kotorski festival pozorišta za djecu nastavlja i sa izdavačkim djelatnostima. Tako je predstava "Kako rastu veliki ljudi igra", koja se igra već tri godine, postala knjiga koja će zvanično biti promovisana na festivalu.

- U toku je priprema promotivnog filma u cilju što bolje promocije festivala, a koji nije fokusiran samo na Kotor i Boku, već i šire, i nazvan je "Djeca na vlasti". Pjesnik Dejan Đonović napisao je radnu verziju Dječijeg ustava, koji će biti promovisan 1. jula na otvaranju festivala - precizirao je Pejaković.

Članica Uredničkog odbora i koordinatorka pratećeg programa festivala, Marija Backović, najavila je da će i ove godine biti priređeni segmenti Dječije scensko stvaralaštvo, Scena za mlade, Ekološki programi, Likovni programi, Filmski programi, Muzički programi, Književni programi i Teorijski programi. Prema njenim riječima, ove godine poseban akcenat biće na Sceni za mlade i Književnom programu.

- Scena za mlade, nastala prije tri godine sa tendecijom da kroz nekoliko godina preraste u mini festival posvećen mladima, biće izmještena iz okvira Kotorskog festivala pozorišta za djecu. Pet dana prije glavnog programa, prikazaćemo osam predstava - tri iz regiona i pet iz Crne Gore. Namjera je da se u narednim godinama to razvija, da mladi gledaju predstave i učestvuju u radionicama - dodala je Backović.

U Književnom programu biće mnogo više promocija, te je najavila gostovanje dobitnika kniževne nagrade Politikinog Zabavnika Ivane Lukić, autorke knjige posvećene mladima.

- Takođe bih najavila gostovanje Violete Babić, koja je jedna od najznačajnih spisateljica kada su djeca i mladi u pitanju - zaključila je Backović.

Portparol Festivala Slaviša Grubiša kazao je na kraju da će biti takođe postavljeno između deset i 15 umjetničkih instalacija.

Portal Analitika