Scena

"Lubarda kao inspiracija" u Porto Montenegru

Radovi učenika šest srednjih škola iz Crne Gore biće predstavljeni na izložbi "Lubarda kao inspiracija" koja će sjutra biti otvorena u Zbirci pomorskog nasljeđa u 17 časova.
"Lubarda kao inspiracija" u Porto Montenegru
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o svojevrsnom omažu ovom likovnom velikanu, u kome učestvuju učenici SMŠ "Mladost" iz Tivta, SMŠ "Ivan Goran Kovačić" iz Herceg Novog,  SLŠ "Petar Lubarda" sa Cetinja, Gimnazije "Stojan Cerović" iz Nikšića, Gimnazije "Slobodan Škerović" iz Podgorice i Gimnazije "Petar I Petrovic Njegoš" iz Danilovgrada.

- Ovogodišnja izložba nosi naziv "Kamen - krš" koji je, prema riječima Isidore Sekulić, kao materijal usko vezan za ljudsku dušu, stanište mudrosti i postojanosti u kojem je Petar Lubarda osjećao onu poeziju, koja je davno prije stvaranja ljudi započela, kada nije bilo do sunce, voda, kamen i oblak, kada je sva zemlja bila Crna Gora. To je slika crnogorskog krša Petra Lubarde, a kojemu su učenici dali svoje viđenje kroz originalnu interpretaciju, jer ne treba zaboraviti da je Lubarda isticao samosvojnost i originalnost kao osnovne principe likovnog stvaralaštva. Tako na izložbi kroz razne forme iskaza, skulpture, slike, fotografije, objekte, kolaže urađene u raznim materijalima - nelikovnim i likovnim, predstavljena je vizija crnogorskog krša kojem su novi život udahnuli bogata mašta i oštro oko naših budućih likovnih nada - zapisala je istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković o ovoj postavci.

Izložba se realizuje na inicijativu i u organizaciji Fondacije Petar Lubarda i podrške kompanije Adriatic Marinas. Cilj Fondacije je da kroz razne kulturne aktivnosti približi Lubardu publici koja nije imala priliku ranije da uči o njemu ili da ga upozna kao stvaraoca i kao čovjeka, za života. Lubarda je stekao svoju slavu za života, ali mi radimo da se njegovo ime, misli, riječii djela sačuvaju i da se približe publici. Kako je kazala predsjednica Fondacije Đina Lazar, projekat "Lubarda kao inspiracija" postoji već pet godina, kroz srednjoškolce koji svoja umjetnička djela inspirisana Lubardom posvećuju jednom godišnje kao sjećanje na velikana.

Portal Analitika