Sci/Tech

Većina ćelija u našim tijelima uopšte nije ljudska!

Prosječan čovjek u sebi nosi više bakterija nego vlastitih ćelija. Prema nedavnoj procjeni naučnika, na 30 biliona ljudskih ćelija, u tijelu odrasle osobe nalazi se oko 40 biliona bakterija.
Većina ćelija u našim tijelima uopšte nije ljudska!
Portal AnalitikaIzvor

Među njima možda i ima potencijalno opasnih, ali kod zdravog čovjeka radi se o njegovom prirodnom mikrobiomu - simbiotskim bakterijama koje se nalaze svuda u našem tijelu. Individualni "potpis" svakog mikrobioma toliko je jedinstven da čak može da se koristi za identifikaciju osoba.

Jedna od glavnih funkcija našeg mikrobioma je probava - bakterije koje žive u našem probavnom traktu omogućavaju nam da svarimo hranu i dobijemo potrebne hranjive tvari, koje ne bi mogli bez njihove pomoći. Naučnici sada vjeruju kako bakterije u našoj utrobi imaju znatan uticaj i na našu tjelesnu težinu. Različite kolonije bakterija rastavljaju hranu na različite načine, što dovodi do skokova u pojavi šećera u krvi. Određene podvrste bakterija povezane su s povišenim tjelesnim masnoćama, što stvara mogućnost za borbu protiv gojaznosti.

Bakterije iz našeg mikrobioma djeluju i kao čuvari našeg organizma, time što nas štite od opasnih bakterija. Sarađuju sa ćeijama imunosistema i pomažu im u pripremanju za bitku s različitim prijetnjama. Kako pišu mikrobiolozi sa Univerziteta Stenforda, Džastin i Erika Sonenburg u svojoj novoj knjizi "Dobra utroba", bakterije u našem probavnom sistemu mogu čak da utiču na naš mozak i raspoloženje. Hemikalije koje proizvode mogu direktno ili indirektno da utiču na hemijske spojeve u našem mozgu. Neke bakterije proizvode serotonin, ključni neurotransmiter, čiji manjak može da uzrokuje depresiju.

Naše mikrobiome potrebno je pažljivo održavati, tvrde Sonenburgovi. Potrebno je uzimati prehranu bogatu vlaknima, a korisna je i probiotička hrana, poput fermentisanih mliječnih ili biljnih proizvoda.

Bakterije razmjenjujemo svakodnevno s porodicom, prijateljima, kolegama i kućnim ljubimcima, i svaka promjena može da ima uticaj na našu probavu, naše raspoloženje, naše zdravlje. Naučnici su još daleko od potpunog razumijevanja mikrobioma, ali ovo novo područje istraživanja ljudske biologije u posljednje vrijeme uzima sve više maha, kako postaje sve jasnije koliko je važna po naš život.

Izvor i foto: Portal Jutarnji.hr/iStock

Portal Analitika