Scena

"Horoskop" u CNP-u za početak omaža Draganu Nikoliću

Cilus filmova u kojima je igrao nedavno preminuli velikan jugoslovenskog glumišta, Dragan Nikolić, biće večeras otvoren projekcijom filma "Horoskop" na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 19 časova.
"Horoskop" u CNP-u za početak omaža Draganu Nikoliću
Portal AnalitikaIzvor

Film "Horoskop", koji je režirao Boro Drašković, govori o Milki, čestitoj djevojci koja je uvjerena da je lijep život pred njom, koja dolazi na nedovršenu željezničku stanicu u malo hercegovačko mjesto. U istom mjestu grupa drugova maltretira lokalne stanovnike, slučajne prolaznike, djevojke i turiste koji tuda prolaze na putu za more. Ovi problematični mladići se posebno zainteresuju  za djevojku Milku i prave opkladu ko će je prvi imati. Jedan od njih prema njoj ima jaka osjećanja i posmatra je na drugačiji način. Ipak, ona ga odbija, i dospijeva u neprijatnu situaciju, koju on nijemo posmatra.

U istoj sali dva sata kasnije, na programu je film "Kad budem mrtav i beo" u režiji Živojina Pavlovića.

- Janko Bugarski, zvani Džimi Barka, mora da napusti svoje privremeno zaposlenje kao sezonski radnik, sa svojom djevojkom Lilicom. Majka, siromašna pralja, ne može da mu pomogne, a u fabrikama i preduzećima ne nalazi radno mjesto. Da bi došao do novca, Džimi potkrada radnike na jednom gradilištu, i u bijegu gubi Lilicu. Tada počinje njegova odiseja. Upoznaje kafansku pjevačicu Dušku, i postaje njen ljubavnik. Od nje uči da pjeva i iako nema talenta. Putuje po varošicama, pjevajući na vašarima i zabačenim vojnim garnizonima. Na jednom od nastupa biva otjeran sa bine i bježeći ponovo nailazi na Lilicu, koja zarađuje novac džeparenjem i simuliranjem trudnoće. Zajedničke avanture ih dovode do neočekivanog prevrata - sinopsis je ovog ostvarenja.

Za sjutra su najavljene još dvije projekcije: u terminu od 19 časova biće prikazan "Balkan ekspres", a od 21 čas "Banović Strahinja".

- Grupa sitnih lopova i varalica luta po mjestima prerušena u muzički sastav "Balkan ekspres". Počinje okupacija i jedina briga ovih džeparoša je kako sačuvati glavu na vjetrometini prvih ratnih strahota. U tom strašnom i nemilosrdnom vremenu ljudi sa dna izrastaju iz svojih, do tada, beznačajnih sudbina i postaju tragični heroji svog vremena. Crni humor se prepliće sa uzbudljivim dramskim zapletom, a nostalgična muzika kao da se bori sa strahotama rata. Radnja se dešava u Srbiji okupiranoj od sila Osovine. U novom okruženju, skriveni pod "Balkan Ekspres" bendom pokušavaju da se snađu i gledaju da profitiraju - navodi se u najavi prikazivanja poznatog filma u režiji Branka Baletića.

Vatroslav Mimica režirao je "Banović Strahinju", snimljen po motivima istoimene srpske narodne pjesme. Dok se Banović Strahinja nalazi u lovu, njegovu kulu napada Alija sa vojskom. Nakon što ubija sve ljude, sa sobom odvodi Strahinjinu ženu Anđu, pokušavajući da je osvoji, čemu se ona dugo opire, ali ipak na kraju popušta. Strahinja pronalazi odmetnički logor i u dvoboju ubija Aliju. Anđa tada odlazi ocu da bi primila kaznu - vađenje očiju, i odvode je u hram kako bi izvršili surov obred. Strahinja je prisutan i svi sa nestprljenjem čekaju izvršenje kazne, kada ih on iznenađuje neočekivanim potezom.

CNP realizuje filmski program u saradnji sa Crnogorskom kinotekom a ulaz na sve projekcije je besplatan.

K.J.

Portal Analitika