Scena

Simpozijum i koncert u sjećanje na don Branka Sbutegu

Decenija od smrti don Branka Sbutege biće sjutra obilježena cjelodnevnim programaom koji će početi simpozijumom "Istina traži svjedoke" u Crkvi Svetog Pavla u podne.
Simpozijum i koncert u sjećanje na don Branka Sbutegu
Portal AnalitikaIzvor

Kako je najavljeno, tom prilikom govoriće predsjednik opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević, biskup kotorski monsinjor Ilija Janjić, upravitelj Ekumenskog centra "Don Branko Sbutega" na Prčanju don Ivo Ćorić, ambasador Crne Gore u Italiji prof. dr Antun Sbutega, generalni vikar kotorske Biskupije don Anton Belan, zatim prof. dr Tonko Maroević, prof. dr Saša Brajović, direktorka beogradske izdavačke kuće "Plavi jahač" i urednica knjige "Kurosavin nemir svijeta" Nataša Marković, kao i književnik i predsjednik Crnogorskog društva nezavisnih književnika Milorad Popović.

Posjetioci će biti u prilici da u prostoru Crkve Svetog Pavla takođe pogledaju postavku "Biblijske teme" renomiranog slikara Mihaila Muja Jovićevića.

Beogradska izdavačka kuća "Plavi jahač" je u znak sjećanja na don Branka Sbutegu objavila je specijalno, dvojezično digitalno izdanje sa pedeset novih fotografija, njegove knjige "Kurosavin nemir svijeta", prvi put izdate 2006. godine. Ovaj naslov objedinjuje njegove zapise, sve što je vidio, doživio, mislio i govorio u najtežim trenucima svog života, u vrijeme balkanskog ludila i raspada nekadašnje Jugoslavije. Predgovor potpisuje sociolog religije dr Đuro Šušnjić, a pogovor književnik Filip David.

2504ratimirIste večeri u Crkvi Svetog Duha od 20 časova, pijanista Ratimir Martinović prirediće koncert pod nazivom "Muzika sjećanja", a u organizaciji Kotorske koncertne sezone i Ekumenskog centra "Don Branko Sbutega".

Na repertoaru ovog resitala biće djela koja je sam don Branko volio da sluša, među kojima su kompozicije Johana Sebastijana Baha i Frederika Šopena.

Ratimir Martinović diplomirao je i magistrirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Kemala Gekića. Sarađivao je sa poznatim pedagozima i pijanistima kao što su Karl-Hajnc Kemerling, Hiroko Nakamura, Arije Vardi i Serđo Pertikalori. Nastupa od 12. godine i do sada je imao više od 700 resitala, kamernih koncerata i koncerata, nastupajući s orkestrom u većini evropskih zemalja, zatim Rusiji, SAD, Meksiku, Kanadi, Argentini, Japanu, Kini i Tajlandu. Gostovao je u čuvenim koncertnim halama u Njujorku, Rimu, Londonu, Pragu, Šangaju, Beogradu, Seulu, Buenos Airesu, Taipeiju, Zagrebu, Parizu i Luksemburgu. Kao solista nastupio je sa više od 60 orkestara, među kojima su simfonijski okrestri Berlina, Istanbula, Helsingborga, Meksika, Tajlanda, Plovdiva, Harkova, Huareza, Montereja, Makedonije, Beograda, zatim radijski simfonijski orkestri Češke i Srbije, kamerni orkestri Viotti, konzervatorijuma "Čajkovski", Kaljinjingrada, "Gudači Svetog Đorđa", "Dušan Skovran", Young European Soloists. Sarađivao je, pored ostalih, sa dirigentima Aleksandrom Rahbarijem, Andresom Mustonenom, Emilom Tabakovim, Peterom Sundkvistom, Davidom Porselijnom, Vilijamom Nolom, Aleksandrom Ostrovskim. Osnivač je i član KotorArt trija sa violinistom Romanom Simovićem i klarinetistom Aleksandrom Tasićem. Snimao je za brojne radio-televizijske kuće, kao i dva kompakt-diska. Jedan je od osnivača Festivala KotorArt i direktor muzičkog programa. Angažovan je kao redovni profesor klavira na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

K.J.

Portal Analitika