Scena

DEAC: Radovi Tuzova i predavanje Lukjanova u Kotoru

Otvaranje postavke Ivana Tuzova pod nazivom „Ljubav“ i predavanje Stjepana Lukjanova na temu "Elektrodizajn: muzej, dizajn, teatar" biće sjutra priređeni tokom dana otvorenih vrata u Dukley Art Centru u Kotoru, koji počinje u 16 časova, najavljuju iz Dukley European Art Community-ja.
DEAC: Radovi Tuzova i predavanje Lukjanova u Kotoru
Portal AnalitikaIzvor

Izložba "Ljubav" umjetnika iz Sankt Peterburga Ivana Tuzova, koja predstavlja završni čin njegovog ovogodišnjeg boravka u okviru rezidencijalnog programa DEAC, biće otvorena u 17 časova.

- U izvjesnom smislu ova izložba predstavlja nastavak Tuzovljevog prošlogodišnjeg projekta "Crnogorske bilješke", posvećenog susretu sa kulturom i očaravajućim ambijentom jedne za njega nove zemlje. No, ako je prethodna izložba tematski bila neposrednije vezana za ovaj susret, uključujući i vesele, duhovite prizore koji se poigravaju sa određenim lokalnim stereotipskim predstavama, ova nova izložba - premda iznova vezana za "primorski" imaginarijum, pa dakle i za onaj crnogorski - ima univerzalniji karakter i na neki način je posvećena svim mornarima, svima onima koji plove, morima i snovima, diljem ove planete. Kao i prošlogodišnja izložba, i ova je zasnovana na digitalnim slikama, s tim što je na ovogodišnjoj izložbi originalni virtuelni numerički zapis, koji zapravo postoji samo imaginarno, u kompjuterskoj memoriji, paradoksalno, pretvoren u plot, u čvrsto tijelo sazdano od pažljivo srezanih drvenih palica, kao materijalnih adekvata virtuelnih pikselskih jedinica - zapisao je umjetniki direktor DEAC-a Petar Ćuković o postavci koja će biti predstavljena likovnoj publici.

To potcratava i sam umjetnik u svojoj kratkoj izjavi.

- Projekat je priča o službi i prijateljstvu, o spasavanju i uzajamnom pomaganju, o jakim plećima susjeda, o slobodnim vjetrovima, o dalekim svjetovima. I, naravno, o ljubavi, o strastima koje nas preplavljuju svakog trena, dovodeći nas ponekad u složene životne situacije - zapisao je Tuzov.

Sat nakon otvaranja izložbe, Stjepan Lukjanov održaće predavanje "Elektrodizajn: muzej, dizajn, teatar". Kako se navodi u najavi, riječ je o umjetniku koji od 1997. godine radi kao grafički dizajner, arhitekta i TV autor. Lukjanov je umjetnički direktor Elektroteatra "Stanislavski" i Moskovskog muzeja dizajna.

Portal Analitika