Scena

U Baru i Nikšiću počinje FLUID dizajn foruma #4

Četvrto izdanje FLUID dizajn foruma počeće danas četvorodnevnim paralelnim sesijama u Nikšiću i Baru, dok će od 26. aprila program biti preseljen na Cetinje.
U Baru i Nikšiću počinje  FLUID dizajn foruma #4
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u najavi ove manifestacije, koja će trajati do 28. aprila, nikšićka sesija biće održana u Gradskoj kući od 19 časova i to predavanjem specijaliste za vizuelne komunikacije i arhitektonske grafike Vladimira Kovača. Istovremeno, u Dvorcu kralja Nikole u Baru počeće predavanje Slobodana Jovanovića dizajnera i vlasnika agencije Coba&Asosiates, a sat kasnije će pred publikom govoriti članova dizajnerskog dua "This Town Needs Posters" Sven Sorić i Hrvoje Spudić.

Sjutra će u nikšićkoj Galeriji "Nikola I" u 19 časova biti predstavljena izložba "A u stvari ti pišem istim pismom" nastala u produkciji Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine, koju će otvoriti kustoskinja Amra Zulfikarpašić. Na šetalištu u Baru dan će početi akcijom "Autići 1, 2, 3", a u dvorcu će od 19 časova hrvatski dizajner Dario Dević prirediti predavanje. Sat kasnije, članovi organizacije "Autići 1, 2, 3" Rajko Radosavljević, Marko Dimitrijević i Damjan Dobrila predstaviće svoj projekat. Naredna sedmica počeće predavanjem dizajnera, grafičara i profesora Umetničke škole u Nišu, Slavoljuba Stankovića, takođe u dvorcu od 19 časova, a program "Green Culture in Action - Solarna energija", organizovana u saradnji sa Green Culture Fest-om, počeće u 20 časova.

Posljednjeg dana programau Baru i Nikšiću, 26. aprila, biće predstavljeni rezultati održanih racionica, dok će u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" u 19 časova biti upriličeno zvanično otvaranje Foruma i izložbi "Istorija - Made by Me" i "Velikani grafičkog dizajna - Saveta i Slobodana Mašić". Na polatou Balšića pazaru biće oranizovana izložba "ARTEFAKT Made by Me". FLUID panel biće održan u srijedu, 27. aprila u 11 časova, dok će od 16 časova na Fakultetu likovnih umjetnosti biti priređen program FLUID Meetings, gdje će studenti te obrazovne institucije biti u prilici da se sretnu s profesorima dizajna sa regionalnih falukteta: Amrom Zulfikarpašić, Branislavom Dobanovačkim i Borutom Vildom. Izložba "Što, kako i za koga & tako dalje - grafički dizajn za suvremenu umjetnost" hrvatskog dizajnera i teoretičara Dejana Kršića biće otvorena u Ataljeu Dado u 19 časova, a sat kasnije u CGU "Miodrag Dado Đurić" biće promovisana knjiga Marka Goluba "Kritička kartografija". Posljednji dan četvrtog FLUID-a rezervisan je za predavanja u Galeriji 42: Branislav Dobanovački će od 10 časova govoriti na temu "Posle 44 godine / After 44 Years", a Borut Vild sat kasnije na temu "O odgovornosti".

- Okosnica programa biće obilježavanje deset godina nezavisnosti Crne Gore. U okviru šest radionica, u kojima će učestvovati 80 studentata, od kojih je 50 iz Crne Gore i 30 iz regiona, biće tematizano se kulturno i identitetsko nasljeđe, kao mogućnosti njegove afirmacije i prezentacije posredstvom savremenih dizajnerskih i umjetničkih praksi. Radionice se održavaju tokom prve dvije sesije, u Baru i Nikšiću. Organizatori FlUID dizajn foruma #04 su Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje i Narodni muzej Crne Gore, a pokrovitelji Ministarstvo kulture Crne Gore, Univerzitet Crne Gore, Turistička organizacija Bar i Prijestonica Cetinje - ističu organizatori ovog događaja.

K.J.

2304fluid1
Portal Analitika