Scena

"Ne-zaboravljena ognjišta" Mile Vladisavljević na Cetinju

Izložba slika Milene Mile Vladisavljević iz cikulsa "Ne-zaboravljena ognjišta" biće sjutra otvorena u cetinjskom ogranku Matice crnogorske u 19 časova.
"Ne-zaboravljena ognjišta" Mile Vladisavljević na Cetinju
Portal AnalitikaIzvor

Njenu 32. samostalnu izložbu zvanično će otvoriti umjetnik Luka Lagator, a u muzičkom dijelu programa nastupiće pijanistkinja Isidora Jovićević i violinistkinja Božica Delić.

Milena Mila Vladisavljević rođena je 1951. godine u Vusanju, a rano djetinjstvo provela je u Boki Kotorskoj. Slikarstvom se bavi od rane mladosti. Svojim radovima prvi put se javnosti predstavila 1975. godine likovnoj publici u Sarajevu. Samostalno je izlagala u: Puli, Rovinju, Slavonskom Brodu, Rajlovcu, Sarajevu, Pazinu, Podgorici, Tivtu, Herceg Novom, Nikšiću, Bigovu, Kotoru, Zemunu. Predstavila se na više od 100 kolektivnih izložbi i učestvovala je na više od 25 likovnih kolonija. Bila je angažovana u dva međunarodna umjetnička projekta: "Igračka mog djetinjstva" 2011. i "Mapa moga kraja" 2014. godine Podgorici.

- Ciklus nazvan "Ne-zaboravljena ognjišta" na direktan način asocira na vrlo osjetljivu tačku našeg šireg okruženja i prave vrijednosti kojih još ima i kojima se treba vraćati. Taj krov nad glavom i dušom, ti prozori kroz koje gledamo svijet, ta vrata koja su nam vječito bila izlaz i ulaz, sve je to naš dom u kome gasne ili još tinja ognjište koje nam može dati toplinu bez koje ne bi mogli dalje. Osjetila je Milena te atribute što ih daju dom i ognjište, pretočila ih na svoja platna i ponudila nam i taj dio svoje duše, ne ističući nužno samo sopstveno umijeće i ego, već nas opominje i upozorava. Čini to lako i nenametljivo, ali snažno i sugestivno, motivom koji je prepoznatljiv publici koja se u svemu tome može prepoznati - zapisao je Lagator u katalogu za ovu izložbu.

Postavka na Cetinju biće otvorena do 15. maja.

K.J.

Portal Analitika