Scena

DEAC: "Diskurzivni um" Anatolija Akua u Kotoru

Postavka "Diskurzivni um" Anatolija Akua biće sjutra otvorena u Dukley Art Centru u Kotoru u 17 časova.
DEAC: "Diskurzivni um" Anatolija Akua u Kotoru
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o umjetniku koji već zvjesno vrijeme živi i stvara u Crnoj Gori. Protekle godine bio je u rezidencijalnom programu Dukley European Art Community i tada se predstavio nizom street-art radova u Dukley Gardens u Budvi, na zgradi Jugooceanije u Kotoru, Domu revolucije u Nikšiću.

- Akue ovog puta izaže apstraktne radove pod nazivom "Diskurzivni um" u kojima je nastojao da vizualizuje ono što se u lingvističkoj teoriji imenuje kao "diskurzivna riječ". Primjeri takvih riječi u govornom jeziku su "istovremeno", "ipak",  "najprije", "nadalje",  "bez daljnjeg", "možda",  "čak", "jedino", "po mome mišljenju", "mislim", "drugim riječima", "ukratko",  "srećom", i one imaju veoma važnu pomoćnu funkciju u komunikaciji - naveo je umjetniki direktor DEAC-a Petar Ćuković.

Sam umjetnik ističe da je "diskurzivna riječ" termin koji se češće sreće u psihologiji i u istočnjačkim svjetonazorima, a opisuje stanja uma i sisteme vrednovanja onoga što se dešava.

- Ovaj projekat bio je moguć samo zahvaljujući povoljnim okolnostima koje su se pojavile u vezi sa preseljenjem u Crnu Goru: mirniji tempo života, veća posvećenost sitnicama, pojava distance u odnosu na navike iz prethodnog perioda života... Ova izložba nije tipična za mene, na njoj skoro da ne postoji forma - ono čime sam se bavio 18 godina... Ukratko, ovo je izložba o našim navikama, impulsima, nesvjesnim stereotipima i jednostavnoj nepažnji, prepoznatim i predstavljenim u obliku apstraktnih radova. Za mene je cijeli proces bio meditacija. Zbog toga "diskurzivna riječ" govori o onome što ostaje poslije prijatnog odlaska na plažu, posjete hiljadama izložbi, večere sa prijateljima i prelijepog vremena, ili, nasuprot,  poslije neprijatnih utisaka nakon pregleda vijesti ili konflikta u porodici. U oba ova slučaja, u pitanju je naš um koji ide iz jedne krajnosti u drugu, ne pronalazeći pravu prirodu i snagu. I moja najdublja želja jeste da se ljudi više zamisle nad sopstvenim stanjem uma nego što reaguju na prolazne pojave. Očigledan primjer je šoljica kafe: ako je mućkate, ništa ne možete da vidite jasno, a kada prestanete da to činite - možete da otkrijete svoj odraz - zapisao je Akue o svom stvaralaštvu.

Portal Analitika