Scena

Izložba radova Ljiljane Kolundžić u beogradskoj Galeriji SULUJ

Slike Ljiljane Kolundžić biće predstavljene u renomiranoj Galeriji SULUJ u Beogradu na izložbi koja će biti otvorena u ponedjeljak u 19 sati.
Izložba radova Ljiljane Kolundžić u beogradskoj Galeriji SULUJ
Portal AnalitikaIzvor

Publici će se predstaviti sa 25 radova nastalih u kombinovanoj tehnici, tokom 2015. i 2'16. godine.

- Opus crnogorske slikarke srednje generacije Ljiljana Kolundžić (1968), može, bez ikakve dileme, da se posmatra kao vid kontinuuma sa minimalističkim intimizmom velikog sunarodnika Cvetka Lainovića, ali i poetikom Gabrijela Stupice. Ne radi se o pukoj zanesenosti mlađe generacije veličinom, sjajem i posebnošću slikarskih rječnika, niti o usvajanju poetike koja je, budući povezana sa krajnje individualizovanim likovnim iskazom, potpuno samostalna i usko povezana sa potpuno različitim  polazištima... Poput sjeni nas samih, likovi djeluju poznato ali i otuđeno, imobilisano i vibrantno u isto vrijeme, plutajuće u sopstvenom svijetu izvan svih obrisa poznatih svetova. Ako je moguće ikako dohvatiti obličja kontemplacije, onda su ove predstave njena najpročišćenija vizija koja, u krajnjem, i nema polnost, bez obzira na vidljive oznake ženstvenosti. I mnogo dalje se pokrećemo od vizije, ka apstrakciji melanholije mediteranskog i, uopšte, čovjeka obitavajućeg uz mora, one iz koje su proizašla velika umjetnička i filozoska djela - zapisala je istoričarka i teoretičarka umjetnosti Mirjana Bajić u katalogu ove izložbe.

Ljiljana Kolundžić završila je slikarski odsjek Nastavničkog fakulteta u Nikšiću, a zatim diplomirala slikarstvo na cetinjskom Fakultetu likovnih umjetnosti, u klasi Dragana Karadžića. Na istom fakultetu je magistrirala slikarstvo 2007. godine. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1994. godine. Učestvovala je na više od 40 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Do sada imala i deset samostalnih izložbi u Podgorici, Herceg Novom, Tivtu, Kotoru i Danilovgradu. Dobitnica je više nagrada za slikarstvo u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Bavi se pedagoškim radom.

Portal Analitika