Scena

"Misli u pokretu" Biljane Keković u Modernoj galeriji

Izložba Biljane Keković "Misli u pokretu" biće večeras otvorena u Modernoj galeriji Muzeja i galerija Podgorice, u 20 časova.
"Misli u pokretu" Biljane Keković u Modernoj galeriji
Portal AnalitikaIzvor

Postavku će otvoriti rukovoditeljka Moderne galerije, istoričarka umjetnosti Petrica Duletić.

- Pažljivo odabrane za ovu priliku, pred nama su slikarske površine prekrivene mnogobrojnim ekspresivnim oblicima, linijama, teksturama. Radi se o radovima koji, predstavljeni kao niz vizuelnih jedinica, sačinjavaju zaokruženu konceptualnu likovnu cjelinu. Tehnika koju slikarka koristi je uglavnom ulje na platnu. Ona slika motive iz svakodnevnog života, ali ona stvari vidi na svoj način, malo drugačije, reklo bi se - iznutra, iz suštine bića onoga što prenosi na platno. Njena stvarnost se samo naoko razlikuje od one i onakve stvarnosti kakvu je vidi takozvani obični posmatrač. Za njeno slikarstvo karakterističan je naglašen, specifičan kolorit koji doprinosi tome da slike primamo uz maksimalno angažovanje svih čula, a ne samo čula vida. Ovaj kolorit, zapravo, uvodi posmatrača u istraživanje dubljeg sadržaja slike - zapisala je Duletić u katalogu za ovu izložbu.

Biljana Keković diplomirala je na Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju grafički dizajn u klasi prof. Mila Grozdanića i slikarstvo u klasi prof. Ratka Lalića. Na istom fakultetu magistrirala je slikarstvo u klasi prof. Branislava Sekulića. Imala je brojne samostalne izložbe u zemlji i inostranstvu i bila učesnica više kolektivnih izložbi. Dobitnica je nagrada Hercegnovskog zimskog salona, "Milunović, Stijović, Lubarda" Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore, Međunarodnog bijenala u Niksiću, IFPC za područje Balkana koje dodjeljuje UNESCO, Podgoričkog likovnog salona, Bijenala pejzaža u Novom Sadu i Fakulteta likovnih umjetnosti. Angažovana je u Centru savremene umjetnosti Crne Gore.

Izložba kojom se Keković nakon duže pauze samostalno predstavlja podgoričkoj likovnoj publici, biće otvorena do 14. aprila.

K.J.

Portal Analitika