Scena

"Mačor u čizmama" i "Čarobni kamen" za vikend u pozorištu

Podgoričko Gradsko pozorište izvešće ovog vikenda dva komada: "Mačora u čizmama" danas u podne u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović", i "Čarobni kamen" sjutra u sali DODEST u istom terminu.
"Mačor u čizmama" i "Čarobni kamen" za vikend u pozorištu
Portal AnalitikaIzvor

Prošlogodišnju predstavu Gradskog pozorišta, "Mačor u čizmama" režirao je Gorčin Stojanović, po tekstu Igora Bojovića. Osim režije, u ovoj produkciji Dramske scene za djecu, Stojanović je osmislio scenografiju i odabrao muziku, kostime je kreirala Marija Marković, a koreografiju potpisuje Irena Šarović. Naslovnu ulogu Mačora le Fjodora igra Dubravka Drakić, a ostale tumače Emir Ćatović, Dejan Đonović, Branimir Popović, Jelena Simić, Sanja Popović, Branka Femić, Pavle Ilić, Božidar Zuber i Anđelija Rondović, uz specijalnog gosta, gitaristu Mihaila Radonjića.

- Bilo je zaista zadovoljstvo da radim sa glumačkom ekipom Gradskog pozorišta i muzičarem Mihailom Mihom Radonjićem koji im se pridružio. Mislim da smo skupa uživali u scenama, rimama, tekstu Igora Bojovića - kako je on to za djecu "umijesio" jedan ozbiljan sadržaj. To je bogatstvo asocijacija - jezičkih i značenjskih - iz njegovog, a ne Peroovog djela. Tako je pojašnjavanje smrti djeci s uspjehom predstavljena kao prirodan, a ne tragičan događaj - istakao je reditelj Stojanović o nastanku ove predstave.

0904carobnikamen"Čarobni kamen" sa Lutkarske scene Gradskog pozorišta, namijenjen djeci starijoj od tri godine, adaptirao je i režirao Davor Dragojević. Dramaturškinja je Milica Piletić, vizuelni identitet, scenu, kostime i slikarske radove potpisuje Hristina Nedeva, izradu lutaka Miroslav Cvetanov, a muziku su uradili Željko Radunović i Veselin Frenki Bogićević. Uloge su povjerene Dejanu Đonoviću, Sejfu Seferoviću, Dijani Dragojević, Katarini Krek i Slaviši Grubiši.

- Veliki broj bajki i priča iz naroda, mada nastalih prije mnogo stotina godina, govore o ljudskim vrijednostima, koje su svevremene i nikada ne gube na aktuelnosti. Te priče ne služe samo da bi se djeci pričale prije spavanja ili da bi saznali nešto novo o ljudima i događajima iz pređašnjih vremena, njihovim običajima, kulturi… Mnogo je važnije da iz njih izvuku pravu pouku. Ova naša priča, smještena u brdima crnogorskim, govori o jednoj od najvećih ljudskih vrijednosti - prijateljstvu - riječi su reditelja Dragojevića.

K.J.

Portal Analitika