Scena

Promocija novog romana Milorada Popovića

Novi roman Milorada Popovića "Čovjek bez lica" biće sjutra prestavljen u kosoj sali Narodne biblioteke "Radosav Ljumović" o 19.30 časova.
Promocija novog romana Milorada Popovića
Portal AnalitikaIzvor

Na promociji, koju organizuju podgorička biblioteka i Otvoreni kulturni forum sa Cetinja, govoriće prof. dr Enver Kazaz, Ivan Lovrenović, Vasko Raičević i autor, dok će medijatorka večeri biti Vesna Šoškić.

- "Čovjek bez lica" mogući je crnogorski životopis jedne nestale zemlje. Priča je to o ljudima iz središta i o ljudima s ruba, čije su sudbine i zloće upisane u jednu širu društvenu sudbinu. Knjiga snažna, uzbudljiva i duboko beznadna. Crnogorski magijski realizam, gdje magija proizlazi iz ljudskih karaktera, a ne iz eventualnih spisateljskih namjera - zapisao je Miljenko Jergović o novom romanu Popovića.

Milorad Popović (1957) objavio je do sada sedam knjiga poezije: "Sa trga glodara" (1981), "So Jude" (1982), "Nema više klađenja" (1985), "Red se polako zavodi" (1987), "Cetinjski ljetopis" (1991), "Nesigurna zemlja" (2005) i "Raskršća" (2008), te knjige eseja: "Mali narod i nacionalizam" (1997), "Crnogorsko pitanje" (1999), "Podijeljena nacija" (2010) i "Njegoševo nasljeđe" (2013). Dobitnik je više nagrada za književnost. Njegov prvi roman "Karnera" (2013) bio je u užem izboru nagrada Jutarnjeg lista i T-portala, a u Tuzli je dobio nagradu Meša Selimović za 2013. godinu. Popović ima status istaknutoga kulturnog stvaraoca Crne Gore.

K.J.

Portal Analitika