Scena

Prvi koncert Simfonijskog orkestra mladih Crne Gore i Albanije u KIC-u

Simfonijski orkestar mladih Crne Gore i Albanije prirediće sjutra prvi koncert u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović" od 20 sati, a ulaz je besplatan.
Prvi koncert Simfonijskog orkestra mladih Crne Gore i Albanije u KIC-u
Portal AnalitikaIzvor

Program čine kompozicije klasičnog muzičkog repertoara, te djela poznatih autora iz Crne Gore i Albanije. Tako će ansambl intrepretirati djela i odlomke iz kompozicija Andante festivo za gudački orkestar Jana Sibelijusa, Sevdana za violinu i gudački orkestar) Georgi Zlatev-Čerkina, Koncertantna simfonija za violinu i violu Volfganga Amadeusa Mocarta, Dance sacrée et profane za harfu i gudački orkestar Kloda Debisija, Kol Nidrei za violončelo i orkestar Maksa Bruha, Morgen Riharda Štrausa, Koncert za klavir i orkestar br. 2 Sergeja Rahmanjinova, Koncert za violinu i orkestar Pjetera Gacija i Andante piacevole za violinu i orkestar Cvjetka Ivanovića.

Kako se ističe u najavi, ansambl okuplja mlade muzičare, učenike muzičkih škola iz Podgorice i Tivta, Muzičke gimnazije "Jordan Misja" iz Skara i Univerziteta "Arteve" iz Tirane.

Sa Simfonijskim orkestrom mladih nastupiće i solisti iz reda istaknutih učenika i mladih umjetnika iz Podgorice, Tirane, Skadra i Beograda: Kosta Popović (violončelo), Luka Perazić (violina), Dušan Obrenović (violina), zatim Sara Zoto (viola, Tirana), Marsiona Bardhi (violina, Tirana), Erind Hadžasjani (violina, Tirana), Zorana Latković (sopran), Amir Džaković (klavir, Albanija) i Hana Paraušić (harfa, Beograd). Orkestrom diriguje Danijel Gliner iz Belgije. Nakon Podgorice, ansambl će nastupiti pred publikom u Ulcinju, Tivtu i Skadru.

Organizatori podsjećaju da je nosilac projekta Umjetnička škola za muziku i balet "Vasa Pavić" iz Podgorice, a realizaciju su podržali KIC "Budo Tomović", Glavni grad, Turistička organizacija Podgorice, Ministartsvo kulture Crne Gore, Univerzitet "Arteve" iz Tirane, Muzički centar Crne Gore, Muzička škola u Tivtu, Muzička škola "Prenk Jakova" iz Skadra, Muzička gimnazija "Jordan Misja" iz Skadra, međunarodna organizacija Wallonie-Bruxxelles International i Radio televizija Crne Gore. Koordinatorka projekta je Mira Popović, a saradnici: asistentkinja dirigenta Irena Vuković, Marko Simović, Vili Ferdinandi, Vladimir Drobnjak, Veljko Belević, Meša Kerović, Zorana Latković iz podgoričke muzičke škole, Bruna Matijević i Martina Vuksanović iz Muzička škola u Tivtu, Albana Zoto iz Gimnazija "Jordan Misja" i Bujar Sikja sa Univerziteta "Arteve".

K.J.

Portal Analitika