Scena

"Lazaret i Kastelo: nadahnuće i motiv" u Galeriji "Solidarost"

Multimedijalna izložbu "Lazaret i Kastelo: nadahnuće i motiv", koju je koncipirao i uredio Dušan Medin, biće večeras otvorena u Galeriji "Solidarnost" u Kotoru u 19.30 časova.
 "Lazaret i Kastelo: nadahnuće i motiv" u Galeriji "Solidarost"
Portal AnalitikaIzvor

Postavku čine četiri cjeline, u okviru kojih su prikazani likovni, arhitektonski i digitalni radov i arhitekte, slikara i publiciste Slobodana Boba Slovinića, nekadašnjih arhitekata i univerzitskih profesora Zorana B. Petrovića i Aleksandra Radojevića, i arheologa Gorana Pajovića.

Ovu izložbu o starim utvrđenjima u Petrovcu otvoriće direktorica Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru mr Mileva Pejaković Vujošević, dok u pratećem programu učestuje učenik kotorske muzičke škole Robert Kondanari. Prisutnima će se obratiti i autor izložbe, a najavljeno je i prikazivanje 3D animacija modela Kastela i Lazareta iz 1965, čiji je autor Goran Pajović.

- Ostaci utvrđenja Kastelo i Lazaret locirani su na zapadnoj strani zaliva, nastali krajem srednjeg vijeka kao vojna utvrda i karantin, svojom vizuelnom posebnošću i prepoznatljivošću od davnina privlače pažnju i nadahnjujući brojne stvaraoce i bivajući motiv u njihovim djelima... Cilj ove višedjelne izložbe je se afirmišu drugačiji načini promišljanja i spoznavanja prošlosti i sadašnjosti Kastela i Lazareta, da se ponude nove mogućnosti i da podsticaj kako bi ovi i drugi lokaliteti, kao i kulturno nasljeđe uopšte, bili nadahnuće i motiv ne samo naučnicima i stručnjacima, već i ostalim stvaraocima. Ovom izložbom prije svega se želi podsjetiti na važnost kontinuirane brige i savjesnog odnosa prema kulturnoj baštini, nažalost, danas nerijetko zapuštenoj i neadekvatno tretiranoj - navodi Medin u najavi postavke čiji je autor.

K.J.

Portal Analitika