Scena

Slike Vučića Ćetkovića u Ambasadi Crne Gore u Berlinu

Slike crnogorskog likovnog stvaraoca Vučića Ćetkovića postavljeni su Ambasadi Crne Gore u Berlinu, gdje će biti dostupni publici narednih mjesec dana.
Slike Vučića Ćetkovića u Ambasadi Crne Gore u Berlinu
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o dijelu izložbe "Quintessence", kojom se Ćetković prvi put predstavio u njemačkoj prijestonici, u Galeriji "Prima Centar" od 26. februara do 23. marta. Postavku čine slike rađene tehnikom akril i ulje na platnu.

- Cilj postavke je doprinos promociji crnogorske likovne produkcije u inostranstvu kroz mobilnost, razmjenu i umrežavanje mladih i perspektivnih umjetnika sa međunarodnom umjetničkom scenom. Sa druge strane, izložba doprinosi izgradnji vibrantnosti domaćeg kulturnog i umjetničkog prostora i unapređenju kulturnih vrijednosti Crne Gore - navodi se u najavi ove postavke.

- Terminom "Quintessence" determiniše se peti elemenat, etar - apstraktna supstanca, kvintesencija, u kojem se nalaze svi elementi kosmosa. Ona je i suština, jezgro stvari. Postavlja se pitanje da li se u nazivu izložbe krije umjetnikova zamisao da preko kosmičke energije eksplicira unutrašnju suštinu svog stvaralačkog JA. Na ovu pardigmu upućuju likovna rješenja slika u kojima Vučić svoje duhovno prosvjetljenje iskazuje, najčešće, linearnim senzacijama, kojima simulira energetske frekvencije i vibracije kosmičkog univerzuma. One dominiraju na slikama koje su izražene likovnim jezikom koji se oslanja na naslijeđe geometriske apstrakcije, dok na slikama lirske apstrakcije, do kojih je došao prolazeći kroz fazu inspirisanu Polokovim dripping - akcionim slikarstvom, dominiraju harmonične i ritmalno usklađene kolorističke orkestracije, u kojima se mjestimično javlja usamljena crna linija koja predstavlja pravac, put, kretanje, ali i refleksiju autorovih emocija... Vučić Ćetković svojom naklonošću prema eksperimentisanju otvara nove kreativne prostore koji obogaćuju njegov umjetnički izraz. Zapravo, riječ je o slikaru koji je samostalno i kolektivno izlagao u Crnoj Gori, Austriji, Velikoj Britaniji, Francuskoj i koji posjeduje stvaralačku ozbiljnost i zrelost koja ga svrstava među mlade crnogorske stvaraoce pred kojima stoji obećavajuća budućnost - zapisala je istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković povodom izložbe u berlinskoj galeriji.

K.J.

Portal Analitika