Scena

"Nezaštićeni arhiv" Jelene Blagović na Cetinju

Izložba fotografija "Nezaštićeni arhiv" mlade hrvatske umjetnice Jelene Blagović biće sjutra otvorena u Ateljeu "Dado" na Cetinju u 19 časova.
"Nezaštićeni arhiv" Jelene Blagović na Cetinju
Portal AnalitikaIzvor

Postavku čine dva ciklusa - "Obiteljsko srebro" i "Prije mene".

- Propitujući osobnu prošlost kroz naslijeđe vlastite obitelji, postavljam pitanja o važnosti porodičnog arhiva... Čuvan generacijama i darivan u naslijeđe kao obiteljski kamen temeljac, ovaj privatni arhiv priča priču moje porodice. Doživljavam ga kao lični otisak, moje nevidljivo, a ipak u mnogo slojeva ozrcaljeno ja. Nazivam ga "Obiteljsko srebro". U seriji fotografija "Prije mene" propitujem vlastiti identitet u odnosu sa svojom majkom, gledajući kroz vrlo opipljivu - materijalnu stvar - majčina ljubavna pisma... Pisma su pisana od 1968. do 1981. godine, a odnose se na vrijeme od majčinog puberteta do prvih godina veze s mojim ocem. U tom periodu nije bilo Interneta, e-mail-ova, SMS poruka, chatova i ostalih danas dostupnih sredstava komunikacije kojima smo u pravilu zamijenili pisanje pisama. Brzina i površnost današnje pisane komunikacije, te nestabilnost medija gotovo da ne ostavljaju prostora za spoznaju, proživljavanje i emocionalni vremenski odmak od navedenih osjećaja, te ih je gotovo nemoguće čuvati i arhivirati, kao nekada rukom pisana pisma - zapisala je umjetnica o radovima kojima će se predstaviti cetinjskoj likovnoj publici.

Iva Prosoli u tekstu kataloga ove izložbe smatra da je prikupljanje "esencijalna ljudska potreba, ono je prvi stupanj očuvanja, često nesvjestan i automatski, pogotovo kada se radi o porodičnim stvarima, predmetima od emotivnog značaja".

- Arhiviranje, kao idući logičan korak, pak nije ništa drugo doli unošenje reda u vlastita, kao i sjećanja prethodnika. Metode pritom mogu biti različite, manje ili više razrađene, razlozi manje ili više opravdani, no rezultat je uvijek u konačnici sustav, koji omogućava definiciju. Osobnu. Društvenu. Političku. U oba izložena ciklusa Jelena Blagović upravo uspostavlja odnos s prošlim, s ciljem definisanja sadašnjeg. Sebe. Stvara svoj arhiv, ne organizacijom na osnovu priznatih i unutar različitih institucija već provjerenih postupaka, već estetizacijom u mediju fotografije. Te fotografije rezultat su dugotrajnog procesa, pregledavanja, razgovora slučajnih nalaza, zbližavanja i, kroz čitavo vrijeme, intimnog suočavanja. Što njezin arhiv ni u kom slučaju ne čini manje legitimnim. Ili pak možda manje (ili više) tačnim - riječi su Prosoli.

Jelena Blagović rođena je 1983. godine u Zagrebu. Završila je dvogodišnje studije fotografije na Višem institutu za fotografiju i vizuelne umjetnosti u Padovi, a školovanje nastavila u Engleskoj na studijama umjetničke fotografije Univerziteta Vestminster u Londonu. Nagrađena je stipendijom "David Faddy" za akademsku izvrsnost. Angažovana je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu kao docentkinja na Odsjeku snimanja Katedre za fotografiju. Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Engleskoj, Kini, Hrvatskoj, a dobitnica je više nagrada za svoj rad. Članica je Udruženja likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti, koje je 2014. godine proglasilo najboljom mladom umjetnicom.

Portal Analitika