Scena

Predstava "Julije Cezar" večeras u Tivtu

Predstava "Julije Cezar", nastala po tekstu Vilijama Šekspira, a u režiji Kokana Mladenovića, biće izvedena večeras na sceni Centra za kulturu Tivat sa početkom u 20 sati.
Predstava "Julije Cezar" večeras u Tivtu
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Predstava je nastala u koprodukciju: Grad Teatara iz Budve, Centra za kulturu Svilajnac i Narodnog pozorišta iz Sombora.

Pisac: Vilijam Šekspir

Adaptacija i režija: Kokan Mladenović

Kostimograf: Tatjana Radišić

Scenograf: Marija Kalabić

Kompozitor: Irena Popović

Koreografija: Andreja Kulešević

Producent: Boris Mišković

Direktori projekta: Blažo Radoman, Ivana Nešić i Mihajlo Nestorović

Igraju: SERGEJ TRIFUNOVIĆ; SAŠA TORLAKOVIĆ; BRANISLAV TRIFUNOVIĆ; JELENA MINIĆ; MARKO MARKOVIĆ; IRENA POPOVIĆ

„Tragedija Julije Cezar jedan je od najznačajnijih komada u istoriji dramske literature, a njen osnovni motiv – revolucija i politički prevrat, koji se, na kraju, kompromituju u sopstvenoj nemoći, obesmišljavajući tako fenomen istinske demokratije, nisu, na žalost, izgubili na svojoj aktuelnosti od vremena nastanka ovog komada, pa do danas. Pišući o ubistvu Julija Cezara u rimskom senatu, 44. godine p.n.e, Šekspir, u stvari, ispisuje tužnu priču o krahu plemenitih revolucionarnih htenja, koja se, u sudaru sa ličnim interesima, vlastoljubivošću i pohlepom samih revolucionara, pretvaraju u svoju nakaradnu suprotnost. Junaci antičkog Rima, postaju, petnaest vjekova kasnije, Šekspirovi savremenici, uronjeni u spletke i zavere elizabetanskog dvora, ali i savremenici našeg istorijskog trenutka u kome je moguće posljednje decenije naše aktuelne istorije posmatrati kroz prizmu likova i odnosa Julija Cezara", naveo je reditelj Mladenović.

On postavlja pitanja "Hoćemo li i nakon ove predstave vjerovati u revoluciju, ili ćemo shvatiti da je riječ tek o pukoj zamjeni društvenih elita? Hoće li nam postati jasno da jedni te isti ljudi, bili oni u izobilnoj poziciji vlasti, ili u lagodnoj poziciji opozicije, upravljaju našim životima poslednjih dvadesetak godina, smjenjujući se na lestvici vlasti, i idući gore-dolje, kao na kakvom palanačkom karuselu. Hoće li nam iznova prodati velike riječi, držati zapaljive govore i nahuškati nas na još jednu pobunu na čijem će kraju „borba za opšte dobro“ prerasti u njihovu ličnu korist? Možemo li da prestanemo da vjerujemo u demokratiju ako nam se ona ruga u lice? Možemo li da trpimo autokratsku vlast samo zato što znamo da će jednog uzurpatora zamijeniti drugi? Možemo li da pristanemo na društva u kojima živimo, ako znamo da su zasnovana na laži? Možemo li da se borimo protiv laži, ako više ni sami ne znamo šta je istina?“, naveo je reditelj.

Cijena ulaznice za pomenutu predstavu iznosi sedam eura.

 

Portal Analitika