Scena

Konferencija na Cetinju i Tradicionalna izložba u Podgorici za 70 godina ULUCG

Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore obilježava sjutra sedam decenija postojanja, te tim povodom organizuje regionalnu stručnu konferenciju "70 godina ULUCG - Nove prakse i smjernice", a zatim i tradicionalnu godišnju izložbu.
Konferencija na Cetinju i Tradicionalna izložba u Podgorici za 70 godina ULUCG
Portal AnalitikaIzvor

Kako ističu iz ovog najvećeg umjetničkog, esnafskog udruženja, na konferenciji koja će biti održana u Ministarstvu kulture na Cetinju od 13 časova, biće riječi o dosadašnjem radu i smjernicama daljeg razvoja ULUCG, u svijetlu aktuelnog trenutka u kulturi Crne Gore, a prisustvovaće čelni ljudi sličnih udruženja regiona.

- U okviru konferencije, biće potpisan Protokol o saradnji - strateški važan dokument za kulturnu saradnju regiona.

Istog dana biće otvorena 71. Tradicionalna godišnja izložba Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, u Umjetničkom paviljonu od 20 časova.

- Tradicionalna izložba se u kontinuitetu održava već 70 godina, od 24. marta 1946. godine, kada su Milo Milunović i Petar Lubarda sa drugim umjetnicima osnovali ULUCG i ustanovili tu manifestaciju. Izložba predstavlja najveću i najznačajniju likovnu smotru u Crnoj Gori. Ove godine će, pored uobičajenog prostora Umjetničkog paviljona u Podgorici, postsavka tokom godine biti predstavljena i u Kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju, kao dio programa Razvoj kulture na sjeveru - najavljuju iz ULUCG.

Likovnoj publici svoje radove će ove godine predstaviti 127 umjetnika-članova udruženja, a izložbu će otvoriti ministar kulture, Pavle Goranović.

K.J.

Portal Analitika