Scena

Promocija knjige Branka Popovića u podgoričkoj Biblioteci

Knjiga "Mašta i mudrost - Izabrane studije i ogledi" Branka Popovića biće večeras promovisana u Kosoj sali Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović" od 19 časova.
Promocija knjige Branka Popovića u podgoričkoj Biblioteci
Portal AnalitikaIzvor

Na večeri koju podgorička biblioteka organizuje u saradnji sa Fondom za razvoj Kuča "Marko Miljanov" govoriće predsjednik tog udruženja, dr Radomir Prelević, zatim Momčilo Gošović, akademici Radomir V. Ivanović, akademik Nenad Vuković i prof. dr Živko Đurković, dok će medijatorka biti Vesna Šoškić.

Knjigu "Mašta i mudrost" priredili su Ivanović i Đurković, a objavio je Fond "Marko Miljanov", u okviru Biblioteke "Baština". Za izdavača je potpisan Prelević, a urednik izdanja je Vuković.

- Nema, dakle, konačnih rješenja. Nijedna kreacija nije dovršena; odnosno, način na koji postoji samo je jedna od bezbrojnih mogućnosti u kojima kao umjetničko ostvarenje može postojati - zapisao je autor.

Branko Popović (Cvilin - Kuči, 20. novembar 1927 - 5. novembar 2011.) završio je matematiku na Višoj pedagoškoj školi na Cetinju, a zatim diplomirao, magistrirao i doktorirao iz oblasti nauke o književnosti. Bio je nastavnik u Ekonomskom tehnikumu u Podgorici, Višoj gimnaziji u Beranama, Gimnaziji u Sjenici, više osnovnih škola u Vrbasu i Beogradu i Matematičkoj gimnaziji. Bio je profesor, a jedno vrijeme i direktor Pedagoške akademije u Beogradu. Njegove studije, eseje i književnu kritiku objavljene su u brojnim časopisima i listovima. Autor je devet knjiga, od kojih je jedna prevedena na francuski jezik, i koautor dva udžbenika. Priređivao je djela Mihaila Lalića, Milovana Đilasa, Marka Miljanova Popovića i Iva Andrića. Bio je član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Dobitnik je nagrade "Milan Bogdanović" za književnu kritiku.

K.J.

Portal Analitika