Scena

DEAC: "Oaza" Ištvana Košture u Dukley Art Centru

Izložba Ištvana Košture "#oaza" biće sjutra otvorena u Dukley Art Centru u Kotoru, u 17 časova.
DEAC: "Oaza" Ištvana Košture u Dukley Art Centru
Portal AnalitikaIzvor

Postavka predstavlja završni čin boravka ovog umjetnika koji živi u Španiji, u okviru redovnog rezidencijalnog programa Dukley European Art Community-ja.

- Koštura svoje geometrijske minimalističke objekte artikuliše u skladu sa novijim subkulturnim fenomenima, poput seapunk-a i vaporwave-a, koji su se pojavili prije nekoliko godina, prije svega unutar internet zajednice, posebno preko Tumblr platforme, koja sebe definiše kao "najjednostavniji način blogerske aktivnosti" - zapisao je istoričar umjetnosti Petar Ćuković o radovima ovog stvaraoca.

- Geometrijski minimalizam, propušten kroz filter (koristeći estetiku) vaporwav-e, seapunk-a. Seapunk i vaporwave su mikrotrendovi koji se inspirišu početkom 90-tih. Seapunk subkultura formirana je u Tumblr-u kao internet mem prije nekoliko godina. Vaporwave je vizuelni i muzički pravac koji se, kao estetika i filosofija, formirao u isto vrijeme (takav kakav jeste - eksperimentalan, nezavršen, amaterski, blef, neodređenog nacrta, neprimjetan, lo-fi, virtuelni ćorsokak). Drugačiji motivi, drugačije vrijednosti u skladu su sa drugačijim zahtjevima. Svaki predstavnik ovog pravca stvara sopstveni stil u subkulturi, određeni šablon ne postoji - zapisao je Koštura u tekstu "Oazis" o radovima koji su nastali u Kotoru.

Portal Analitika