Scena

CSO sa solistima na Velikoj sceni CNP-a

Crnogorski simfonijski orkestar i četvoro njegovih članova - solista, nastupiće sjutra na Velikoj seni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 časova.
CSO sa solistima na Velikoj sceni CNP-a
Portal AnalitikaIzvor

Prvi dio programa čine djela jednog od najznačajnijih predstavnika klasicizma, Volfganga Amadeusa Mocarta i to Uvertiru za operu "Don Žuan" i Koncertantna simfonija u Es-duru, dok će u drugom dijelu večeri biti izvedena Muzika za žičane instrumente, perkusije i čelestu mađarskog kompozitora Bele Bartoka.

CSO će dirigovati maestro Grigorij Krasko, dok će solističke dionice u Mocartovoj Koncertantnoj simfoniji interpretirati oboistkinja Nadica Ristić, klarinetista Petar Garić, fagotista Antonio Nasevski i hornistkinja Ana Abramović.

Nadica Ristić diplomirala je i magistrirala na Fakultetu muzičke umjetnosti u Skoplju. Od 2001. godine je honorarni član Makedonske filharmonije, a od 2005. prva oboa Makedonske Opere i Baleta. Dugogodišnja je solistkinja i članica Simfonijskog orkestra za filmsku muziku F.A.M.E. Angažovana je kao profesorka oboe i kamerne muzike u muzičkim školama u Podgorici i Tivtu.

Petar Garić (1980) osnovne i postdiplomske studije završio je na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Od 2003. bio je član Simfonijskog orkestra RTCG, a na mjestu prvog klarinetiste u CSO angažovan je od njegovog osnivanja. Od 2006. godine je stručni saradnik na Muzičkoj akademiji na Cetinju, a 2010. postaje samostalni predavač na predmetu Klarinet.

Antonio Nasevski (Skoplje, 1990.) diplomirao je fagot na Fakultetu muzičke umjetnosti Univerziteta "Ćirilo i Metodije" u Skoplju. Tokom školovanja, osvojio je više nagrada na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima. Od 2014. godine angažovan je kao prvi fagot u CSO.

Ana Abramović diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu 2005. godine u klasi prof. M. Radića. Usavršavala se, pored ostalih, kod Tarjanija, Orvala, Lipovšeka. Bavila se pedagoškim radom u muzičkim školama u Beogradu, Tivtu i Kotoru. Od 2008. godine angažovana je u CSO.

K.J.

Portal Analitika