Scena

Koncert Irine Čukovskaje sa gošćama u Crkvi Svetog Duha

Ruska pijanistkinja Irina Čukovskaja nastupiće sjutra u Crkvi Svetog Duha od 19 časova, u okviru Kotorske koncertne sezone.
Koncert Irine Čukovskaje sa gošćama u Crkvi Svetog Duha
Portal AnalitikaIzvor

Na koncertu kojim će se predstaviti publici u Kotoru izvešće djela Frederika Šopena: Nokturno opus 27 broj 2, Nokturno opus 55 broj 2, Četiri mazurke opus 4, Valcer opus 64 broj 2, Veliki briljatni valcer opus 18 i Balada opus 47.

Gošće večeri biće kotorske interpretaroke - violinistkinje Dušica Kordić i Tanja Ševaljević, i pijanistkinja Seda Vukašinović. Njih tri će izvesti prvi stav Koncert za dvije violine u d molu Johana Sebastijana Baha, dok će Kordić svirati takođe Bahovu Tokatu u d molu u transkripciji Jicaka Perlmana.

Irina Čukovskaja poznata je po izvanrednom izvođenju djela iz perioda romantizma. Pobjednica je X Međunarodnog takmičenja "Frederik Šopen" u Varšavi 1980. godine. Njena majka bila je violinistkinja u operi u Taškentu, te je sa kćerkom provodila mnogo vremena posvećenih muzici. Već sa 7 godina prvi put je nastupila sa orkestrom, a sa 13 izvela prvi recital. Školovala se na čuvenom Konzervatorijumu "Čajkovski" u Moskvi, gdje su joj profesori bili Vera Gornostaeva i Stanislav Nojhaus. Postdiplomske studije završila je kod Dimitrija Baškirova, a usavršavala se kod Teodora Letvina. Bila je solistkinja Moskovske državne akademske filharmonije. Godine 1989. preselila je u SAD, gdje nastupala do 1997. Dvije godine kasnije Irina Čukovskaja počinje da radi na Moskovskom konzervatorijumu kao asistentkinja Leva Naumova. Danas je redovna profesorka klavirskog odsjeka Muzičke akademije "Gnjesin" u Moskvi. Priređivala je majstorske kurseve u SAD, Južnoj Koreji, Francuskoj, Crnoj Gori, Srbiji i Grčkoj. Prije dvije godine osvojila prvu nagradu na međunarodnom takmičenju "Umjetnost 21. vijeka" u Lempali u Finskoj i nagrađena na II međunarodnom takmičenju za profesore muzike u Varšavi, kao i na XV međunarodnom festivalu i takmičenju "Musica Classica" u Rusiji. Priređivala je resitale, kao i sa orkestrima u Sovjetskom Savezu, Jugoslaviji, Poljskoj, Italiji, Izraelu, Južnoj Koreji, Grčkoj, Mađarskoj, Tajvanu, SAD, Kanadi, i sa orkestrima kojima su dirigovali Urij Simonov, Maksim Šostakovič, Kazuhiko Komacu, Pjer-Dominik Ponel, Dejvid Gilbert, Januš Kovač, Vladimir Ponkin, Sergej Skripka, Beatris Braun.

Portal Analitika