Scena

"Život u etiketama" Vasje Grabnera u Galeriji "Centar"

Izložba slika "Život u etiketama" slovenačkog umjetnika Vasje Grabnera biće sjutra otvorena u Galeriji "Centar" Centra savremene umjetnosti Crne Gore u 19 časova.
"Život u etiketama" Vasje Grabnera u Galeriji "Centar"
Portal AnalitikaIzvor

Postavku, koja će publici biti dostupna narednih mjesec dana, otvoriće istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević.

- To neprekidno narušavanje identiteta, kao i kritika savremene društvene stvarnosti koja je premrežena različitim vulgarnostima vidljivim u reklamama, sadržajima na internetu velike su teme slovenačkog slikara Vasje Grabnera u nizu slika s predstavama nagog ženskog tijela. Tijelo tu nema funkciju akta, nečeg lijepog i zavodljivog, već je simbol prolaznog i kon-fuzije, da upotrijebim Deridin termin. Potvrda za ovakvu tvrdnju su i pozicije tih nagih ženskih tijela koje su na granici lascivnog, često na gotovo monohromnoj pozadini u kojoj se iščitavaju (u jednoj od slika) i figura muškarca i to obučenog. Slika se zove "Posmatrač i posmatrano". Grabner ovakvom dispozicijom aludira na teatralnost vladajućih ikona, spektakl slika - bilborda kojima smo okruženi što je i njegova kritika savremene društvene stvarnosti. U ovu skupinu slika mogu se uvrstiti i one u kojima simulira pikselizaciju, tako vezanu za digitalne medije čime konstruiše opipljivu reprezentaciju stvarnosti nizom paralelnih narativa - zapisala je Nikčević u katalogu za ovu izložbu.

Vasja Grabner rođen je 1976. godine u Sloveniji. Studirao je slikarstvo i crtanje kod više inostranih i slovenačkih umjetnika, uključujući i poznatog portretistu Rudija Španzela. Učestvovao je u osnivanju i širenju međunarodnog projekta pod nazivom "Art for Justice" (Umjetnost za pravdu) koji se zalaže za ljudska prava i skreće pažnju na probleme manjina. U posljednje vrijeme njegovo slikarstvo fokusirano je na teme koje se tiču misaonih procesa, društvenih struktura i kulturnih barijera.

K.J.

Portal Analitika