Scena

Suđić i Nordio sa CSO na Velikoj sceni

Crnogorski simfonijski orkestar pod upravom jednog od najpoznatijih dirigenata u regionu, maestra Bojana Suđića, prirediće sjutra koncert na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.
Suđić i Nordio sa CSO na Velikoj sceni
Portal AnalitikaIzvor

Još jedan gost ovog koncerta je italijanski violinista Domeniko Nordio, koji će drugi put svirati sa našim najvećim instrumentalnim ansamblom.

Na programu su Koncert za violinu i orkestar u d-molu Jana Sibelijusa i Simfonija broj 3 u F-duru Johanesa Bramsa.

Bojan Suđić je prvi cjelovečernji koncert dirigovao je sa 19 godina, kao student Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu. Na Jugoslovenskom takmičenju muzičkih umjetnika 1989. godine osvojio je Prvu nagradu koja od osnivanja takmičenja (1948) u disciplini dirigovanja nikada nije bila dodijeljena. Bio je asistent dirigenta od 1985, a zatim stalni dirigent Hora i Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije, počev od 1992. Prvi koncert sa Beogradskom filharmonijom je dirigovao 1989. godine. Sa ovim orkestrom ostvario je nekoliko snimaka. Kao gostujući dirigent Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, Suđić je prvi put nastupio 1993, a tokom 1999. i 2000. godine bio je šef-dirigent. Od 1998. djelovao je kao gostujući, a od 2001. je stalni dirigent Kraljevske opere u Stokholmu.Više puta je gostovao u: Rusiji, Njemačkoj, Grčkoj, Belgiji, Švedskoj, Finskoj, Bugarskoj, Grčkoj, Danskoj, Portugalu, Meksiku... Radi i sa omladinskim horovima i orkestrima, pa je tako u proljeće 2003. u Beogradu je dirigovao izvođenjem kantate "Carmina Burana" Karla Orfa, sa više od 650 mladih izvođača. Godine 2005. postaje umjetnički direktor - šef dirigent Muzičke produkcije RTS. Redovni je profesor dirigovanja na FMU u Beogradu.

Violinista Domeniko Nordio, nekadašnje "čudo od djeteta" koji je prvi recital imao sa deset godina, od 16. osvaja nagrade, počev od Međunarodnog takmičenja "Vioti" u Verćeliju, kada je Jehudi Menjuhin bio predsjednik žirija. Tokom tridesetogodišnje karijere svirao je sa: Londonskim simfonijskim orkestrom, Nacionalnim orkestrom Francuske, Orkestrom Romanske Švajcarske, Orkestrom Akademije "Santa Ćećilija", Lugana i Sofije, Moskovskim simfonijskim orkestrom, Nacionalnim orkestrom RAI i Nacionalnim orkestrom Španije. Nedavni nastupi u Velikoj dvorani Petrogradske filharmonije, Dvorani Filharmonije "Enesku" u Bukureštu, u Riju de Žaneiru, Buenos Ajresu i Velikoj dvorani "Čajkovski" u Moskvi, uz koncertne turneje po Evropi i Americi, doprinijeli su njegovoj slavi tako da je danas Domeniko Nordio među najpoznatijim violinistima na međunarodnoj sceni kome su mnogi kompozitori posvetili svoje kompozicije. Fondacija "Stradivarijus" iz Kremone izabrala ga je za počasnog člana projekta "Prijatelji Stradivarijusa" koji podrazumijeva koncerte i audicije na violinama iz njihove kolekcije (Stradivarius, Amati, Guarneri i Bergonzi). Na Stradivarijusovoj violini "Joachim-Ma" iz 1714. snimio je svoj prvi CD za "Sony", nakon što je potpisao ekskluzivan ugovor sa tom izdavačkom kućom.

K.J.

Portal Analitika