Sci/Tech

Ubrzajte Windows 10 ovim trikovima

Kada su u pitanju performanse, Windows 10 zaista nema nekih većih problema. Nova generacija operativnog sistema iz Redmonda se i na brojnim (pra)starim računarima "vrti" bolje od Windows XP ili čak "sedmice", ali stvari ipak mogu da se poboljšaju još mrvicu, navodi Dejvid Nild na portalu Gizmodo.
Ubrzajte Windows 10 ovim trikovima
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj korak je možda već poznat brojnim PC entuzijastima, a tiče se odlaska u Task Manager, te bacanja pogleda na Startup tab. Windows će analizirati koliko koji program koji se učitava s podizanjem sistema utiče na brzinu računara, a korisniku pruža i mogućnost deaktivacije po potrebi. U slučaju da za neki od programa pri podizanju korisnik nije sasvim siguran što čini - možda je stvar bolje ostaviti kao aktivnu.

Takođe, uklanjanje aplikacija bi možda trebalo da se uradi u određenim periodima - a posebno nakon nadogradnje sistema. Na stranu što brojni programi iz "sedmice" i "osmice" i dalje rade na Windows 10, korisnik može da olakša stvari uklanjanjem onih koje su mjesecima skupljale "virtuelnu prašinu".

Aplikacije koje rade u pozadini - background apps - su posebna priča. Microsoft obožava svoje originalne univerzalne aplikacije, ali mnoge od njih vole da se pokreću "u pozadini" i crpe resurse računara. Njihova deaktivacija je vrlo zgodno rješenje, posebno ako se ne koriste. Dovoljno je otvoriti Start meni, odabrati Settings i zatim Privacy. U dnu liste se nalazi prečica Background Apps, a klikom na nju se otvaraju sve aplikacije kojima je omogućen rad "u pozadini".

Čišćenje diska je još jedna jednostavna radnja poznata iz ranijih izdanja Windows OS-a. Za "akciju" je dovoljno uraditi desni klik na neki od diskova u File Explorer-u, odabrati Properties i zatim Disk Cleanup. Tu je moguće vidjeti sve detalje (što se tačno briše), odabrati (ne)željeni materijal i izbrisati sve jednim klikom miša.

Izvor i foto: Tportal.hr/J/David Nield/Gizmodo/Thinkstock Guliver

Portal Analitika