Scena

Predavanja renomiranih regionalnih arhitekata u Ministarstvu održivog razvoja i turizma

Regionalno poznate arhitekte, Maroje Mrduljaš iz Hrvatske i Miloš Kosec iz Slovenije, održaće sjutra predavanja u multimedijalnoj sali Ministarstva održivog razvoja i turizma od 17 časova.
Predavanja renomiranih regionalnih arhitekata u Ministarstvu održivog razvoja i turizma
Portal AnalitikaIzvor

Mrduljaš će govoriti na temu "Modernizam i promjenljive strukture", dok je Kosec svoje izlaganju simbolično zavao "Reinkarnacije". Gosti ministarstva ujedno su članovi žirija Konkursa za idejno arhitektonsko rješenje adaptacije i rekonstrukcije Doma revolucije u Nikšiću.

Maroje Mrduljaš je arhitektonski kritičar, pisac i urednik nekoliko knjiga o savremenoj arhitektonskoj praksi, uključujući i savremenu hrvatsku arhitekturu, "Testiranje stvarnosti". Od 2005. godine radio je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Član je uredništva više stručnih časopisa iz područja arhitekture, dizajna i umjetnosti i urednik je časopisa Oris, koji izlazi u Zagrebu. Nezavisni je konsultant evropske nagrade za arhitekturu "Mies van der Rohe". Bio je kustos nekoliko arhitektonskih izložbi. Godine 2008. bio je član kustoskog tima koji je osmislio izložbu "Balkanology" o arhitekturi i urbanim pojavama u bivšoj Jugoslaviji. U 2010. godini, sa Vladimirom Kulićem je uspostavio dugoročnu saradničku istraživačku platformu Nedovršene modernizacije u Mariboru. Drži redovna predavanja u Hrvatskoj i inostranstvu. U svom predavanju "Modernizam i promjenljive strukture" osvrnuće se na pitanja prilagodljivosti i promjenjivosti građenih struktura i njihove sposobnosti da na sebe prihvate raznolike procese i događaje, s akcentom na 1950-te i 1960-te godine kada su bile centralne teme internacionalnih arhitektonskih debata, zatim Zagrebački arhitektonski krug i opštu modernizaciju Jugoslavije. On će na studijskim primjerima ocrtati te tendencije, sadašnje stanje tih realizacija i prikazati na koji način savremene arhitekte, suočene s transformacijama tih struktura, interpretiraju njihove inherentne potencijale.

Miloš Kosec - arhitekta, urednik i publicist koji živi i radi u Ljubljani - diplomirao je i magistrirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani. Za magistarsku temu "Ruševina kao arhitektonski objekat" dobio je Plečnikovu i Prešernovu nagradu, te je objavio kao knjigu 2013. godine. On je i pejzažni arhitekta, a bavi se takođe istraživanjem, pisanjem i objavljivanjem članaka u domaćim i međunarodnim časopisima, sa fokusom na arhitekturu, istoriju arhitekture, političke i socijalne aspekte arhitektonskog dizajna. Član je redakcije Časopisa za arhitekturu, umjetnost i prostornu kulturu Praznine iz Ljubljane, i Maganizina Outsider koji izlazi u Ljubljani i Beču. Učestvovao je na brojnim domaćim i međunarodnim konferencijama. Temom "Reinkarnacije" osvrće se na aktuelno post-industrijsko doba, koje nanovo je otkrilo fascinaciju ruševinama: od shabby chic-a do ruin porn-a, gdje "otisak propadanja na repetitivnu standardizovanu proizvodnju služi kao okidač za komercijalizaciju". Predavanje kritički razmatra arhitektonske manifestacije savremene propast-požude.

K.J.

Portal Analitika