Scena

Koncert i masterklas Laure Levai Aksin i Iris Kobal u Kotoru

Flautistkinja Laura Levai Aksin i pijanistkinja Iris Kobal prirediće večeras u Crkvi Svetog Duha od 19 časova posljednji koncert u februaru u okviru Kotorske koncertne sezone.
Koncert i masterklas Laure Levai Aksin i Iris Kobal u Kotoru
Portal AnalitikaIzvor

Na repertoaru njihovog nastupa su Serenada op. 41 za flautu i klavir Ludvinga van Betovena, Scherzo za flautau i klavir Miroslava Štakića, Syrinx Kloda Debisija, Sonata za flautu i klavir Fransisa Pulanka i Sonata op. 23 Lovela Libermana.

Ove dvije renomirane vojvođanske umjetnice sjutra će održati masterklas za učenike muzičkih škola koji uče flautu i klavir.

Laura Levai Aksin, solo flautiskinja Vojvođanskog simfonijskog orkestra, rođena je u Subotici. Diplomirala je i magistrirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Marijana Egića, a studije nastavila u Parizu u klasama prof. Kloda Lefevra i prof. Patrika Galua. Usavršavala se na brojnim majstrorskim kursevima kod renomiranih solista i pedagoga. Dobitnica je prvih i specijalnih nagrada, među onih na takmičenju Muzičkih umjetnika Jugoslavije u Zagrebu i Međunarodne tribine kompozitora u Beogradu. Nastupala je kao solista sa mnogim simfonijskim i kamernim orkestrima, održala je veliki broj resitala i kamernih koncerata u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Holandiji, Njemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Rusiji, Holandiji, Portugalu, Grčkoj, Izraelu. Bila je članica orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta, kamernog orkestra Camerata academica i ansambla za novu muziku Musica viva u Novom Sadu, i ansambla Tickmayer Formatio, Theatre Jel i Orkestra flauta u Francuskoj. Danas je članica kamernog trija sa Ritom Kinkom (klavir) i Markom Josifoskim (violina), trija flauta Density i duvačkog kvinteta Synergia 5. Već tri decenije sarađuje sa pijanistkinjom Iris Kobal. Bavi se pedagoškim radom kao redovni profesor flaute na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Akademiji umjetnosti u Banjaluci. Održala je veliki broj majstorskih kurseva, a kao član žirija prisutna je na međunarodnim i domaćim takmičenjima i festivalima.

Iris Kobal rođena je u Novom Sadu. Studije je započela na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Igora Lazka, a diplomirala i magistrirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Arbo Valdme. Usavršavala se na Visokoj školi za muziku u Beču u klasi prof. Rolanda Kelera. Zaposlena je u zvanju redovnog profesora na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Dobitnica je nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Nastupa kao solista i kamerni muzičar. Gostovala je u gotovo svim značajnijim dvoranama u Srbiji, zatim u Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Crnoj Gori, Francuskoj, Mađarskoj, Italiji, Njemačkoj, Austiji, Kanadi. Nastupala je kao solista sa Simfonijskim orkestrom RTB, Orkestrom JNA, Zagrebačkom filharmonijom, Cameratom academica, Simfonijskim orkestrom Akademije umetnosti u Novom Sadu i festivalskim orkestrom KotorArta. Bila je i na Bila je članica ansambla za savremenu muziku Musica viva. Sarađivala je i sa umjetnicima kao što su Dejan Bogdanović, Branislav Jatić, Nikola Srdić, Ištvan Varga, Vera Kovač Vitkai, Ami Flamer, Mišel Arinjon, Megumi Tešima.

K.J.

Portal Analitika