Scena

"Everyman Đilas" večeras u CNP-u

"Everyman Đilas", autorski projekat Radmile Vojvodić, biće večeras izveden na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, od 20 časova.
"Everyman Đilas" večeras u CNP-u
Portal AnalitikaIzvor

Premijerom predstave, za koju Vojvodić potpisuje i tekst i režiju, CNP je obilježilo 60 godina postojanja.

Glavnu ulogu igra Tihomir Stanić, a ostale uloge tumače: Ana Vučković, Jelena Rakočević Nenezić, Gorana Marković, Karmen Bardak, Gordana Mićunović, Ljubica Barać Vujović, Simo Trebješanin, Dejan Ivanić, Dušan Kovačević, Nikola Perišić, Petar Novaković, Zoran Vujović, Miloš Pejović, Aleksandar Radulović, Slobodan Marunović, Mišo Obradović, Dragica Tomas, Milorad Radović, Goran Slavić i Nada Vukčević. Na sceni će biti i muzičari Stefan Pavićević (saksofon), Milivoje Pićurić (kontrabas) i Ivan Marović (klavir).

Producent predstave je Janko Ljumović, dramaturškinja Borka Pavićević, scenograf Hans Georg Šafer, kostimograf Leo Kulaš, kompozitor Žarko Mirković, a lektor Dubravka Drakić. Dizajn zvuka i audio montažu su uradili Đorđe Petrović i Jovo Kljajić, asistenti režije su Mirko Radonjić i Mirjana Medojević, a izvršni producenti Dejan Đurković, Andrijana Maliković i Marko Gošović.

- Tim mi je draže ako je Đilas iz predstave "Everyman Đilas" naš savremenik. Ne samo savremenik u onom smislu u kome danas dijelimo ogromini teret naše socijalističke prošlosti, ljevice kao ideologije, preoblikovanje svijeta u smislu postojanja bilo kojih utopija -  ideološkog kao vrhunskog, vrhovnog - nego kroz njegovu sudbinu dijelimo današnje poglede o onome što je individua, što znači misliti, što znači biti hrabrog političkog duha i mijenjati istoriju i svijet. Hrabri politički duhovi - a ima ih poput Đilasa - mijenjaju, iako ih istovremeno i mrze i obožavaju, kako se kaže u predstavi. I nikada tog svijeta, u smislu borbe za njegov boljitak, ne može biti bez takvih duhova - kazala je Vojvodić o ovom komadu.

K.J.

Portal Analitika