Scena

Šesti "Pozdrav iz Austrije" za publiku u Podgorici i Nikšiću

Popularni koncert "Pozdrav iz Austrije" biće večeras priređen na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 časova, a dan kasnije u istom terminu u Nikšićkom pozorištu.
Šesti "Pozdrav iz Austrije" za publiku u Podgorici i Nikšiću
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorski simfonijski orkestar će šestu godinu za redom nastupiti pod dirigentskom upravom maestra Uvea Tajmera, dirigenta bečke Narodne opere i "Opera bal" opere, a gosti večeri biće i istaknuti umjetnici, sopran Brigita Šimon i koncertmajstor Nandor Sederkenji, koji su i tokom prethodnih godina nastupali kao solisti.

Program čine popularni bečki valceri, marševi, polke i arije poznatih kompozitora, kao što su Johan Štraus Mlađi, Jozef Laner, Žak Ofenbah, Karl Mihael Cirer, Jozef Štraus i Johan Štraus Stariji.

Uve Tajmer stekao je osnove muzičkog obrazovanja kao član Hora bečkih dječaka, čiji je kasnije bio dirigent. Završio je dirigovanje na Bečkoj muzičkoj akademiji u klasi prof. Hansa Svarovskog i studirao kompoziciju kod Alfreda Ula. U okviru Salcburškog festivala bio je angažovan kao asistent Karla Bema, Lorina Mazela i Džejmsa Levina. Od 1975. godine radi u bečkoj Narodnoj operi kao šef operskog studija i dirigent, a sarađivao je sa operskim kućama širom Evrope, kao i sa Štutgartskom filharmonijom, Slovačkom filharmonijom, Tokijskim simfonijskim orkestrom, Operskim orkestrom iz Osake, Filharmonijom sjeverne Njemačke i Peterburškom filharmonijom. Do 1996. godine vodio je festival Operetsko ljeto u Donjoj Austriji, a dugo godina bio je dirigent Orkestra "Johan Štraus". Godine 2013. imenovan je za dirigenta Festivala na jezeru Merbiš, jednim od najvećih operetskih festivala na svijetu. Radio je kao aranžer i kompozitor za: ansambl "Bečki krug", Bečke virtuoze, kvartet "Kuechl", Bečki gudački trio i Bidermajer soliste. Dirigent je orkestra "Opera bala" i Klasičnog simfonijskog orkestra od 1983. godine, sa kojima je održao mnogobrojne koncerte širom Evrope, u Americi, Aziji i Sjevernoj Americi. Njegovo svestrano muzičko iskustvo preporučilo ga je 1996. godine za gostujućeg profesora na Univerzitetu za muziku i reproduktivne umjetnosti u Beču. Uspješno sarađuje sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom od 2011. godine.

Sopran Brigita Šimon rođena je 1987. godine u Budimpešti, a solo pjevanje završila je na Bečkom univerzitetu, kod prof. Margit Klaushofer. Dobitnica je brojnih nagrada na međunarodnim takmičenjima i bila je finalistkinja takmičenja "Operalia" Plasida Dominga. Debitovala je na muzičkom festivalu u Štajerskoj, a nakon dvije godine postala je član programa za mlade umjetnike u Valensiji, kojim takođe rukovodi maestro Plasido Domingo i angažovana je u Operi tog španskog grada. Nastupala je sa Plasidom Domingom, Žan-Lujem Grindom, Ruđerom Rajmondijem, Endrjuom Batistonijem, Hozeom Manuelom Zapatom, Zubinom Mehtom. Tokom 2013. godine igrala Suzanu u Mocartovoj "Figarovoj ženidbi" i Adel u "Šišmišu" Johana Štrausa Mlađeg koje su se izvodile u dvorcu Šenbrun u Beču.

Tradicionalni koncert "Pozdrav iz Austrije" priređuje se zahvaljujući uspješnoj saradnji Muzičkog centra Crne Gore i Austrijske Ambasade u Podgorici.

K.J.

Portal Analitika