Scena

Knjižara KARVER: Veče u čast rođenja Danila Kiša

Dan rođenja Danila Kiša, 22. febuar, biće večeras obilježen posebnim program koji se već godinama priređuje u Knjižari "Karver" od 20.30 časova.
Knjižara KARVER: Veče u čast rođenja Danila Kiša
Portal AnalitikaIzvor

U saradnji sa Sekretrijatom za kulturu i sport Gavnog grada, o ovom velikom piscu govoriće publicista i književni kritičar Marinko Vorgić, profesor književnosti Miroslav Minić i glumica Varja Đukić.

- Nijedan evropski pisac kao Danilo Kiš nije uspio da opiše dva najstrašnija zločina dvadesetog stoljeća - Hitlerove i Staljinove logore. I, gotovo niko kao Kiš nije uspio da dva tragična iskustva prevede u čistu poeziju: "Sve Kišove knjige protkane su ovom ogromnom istorijskom dramom. Svejedno, mnogi drugi pisci ostavili su dragocjena svjedočanstva. Ali, Kiš je bio jedini koji je umio da pretvori ovu dramu u veliku poeziju. Opsjednut politikom, nije nikad žrtvovao opštim mjestima politike jednu rečenicu svojih romana. Pred univerzumom politike, Danilo je tvrdoglavo, silovito ostajao pjesnik." Tako o Kišu piše Milan Kundera. A Josif Brodski to ovako definiše: "Dok sam čitao 'Grobnicu za Borisa Davidoviča' osjećao sam da čitam nešto što mi je neophodno, nešto što sam ja propustio da napišem, na što sam mogao bolje da trošim svoj život nego što jesam. Narativna nit je za pjesnika uvijek manje značajna, a kod Kiša se za nju pobrine istorija ili biografija njegovih likova. Njegovi romani i priče su biografije, što još više dokazuje pjesničku senzibilnost na djelu. Jer, biografija je po definiciji elegičan žanr.' Kiš je još za života, još u vrijeme "Grobnice...", "Časa anatomije", "Enciklopedije mrtvih" postao institucija i norma. Strašna mjera. I tako je to sa svakim novim književnim naraštajem i novom generacijom čitalaca - zapisao je u svom eseju Božo Koprivica.

K.J.

Foto: ulis.pulse.rs 

Portal Analitika