Scena

"Let iznad kukavičjeg gnijezda" otvara ciklus Formanovih filmova u DODEST-u

Projekcijom čuvene psihološke drame "Let iznad kukavičjeg gnijezda" u sali DODEST od 20 časova, biće večeras otvoren ciklus filmova posvećen češkom glumcu, scenaristi i reditelju Milošu Formanu, a ulaz je besplatan.
"Let iznad kukavičjeg gnijezda" otvara ciklus Formanovih filmova u DODEST-u
Portal AnalitikaIzvor

Film koji će otvoriti reviju snimjen je 1975. godine, a glavne uloge tumače Džek Nikolson, Luiz Flečer i Majkl Beriman.

Do 18. februara, u maloj sali podgoričkog KIC-a "Budo Tomović" biće prikazana još tri ostvarenja: "Čovjek na mjesecu" (1999), "Valmont" (1989) i "Narod protiv Larija Flinta" (1996).

- Proslavljeni reditelj Miloš Forman jedan je od najznačajnijih predstavnika novog talasa u češkoj kinematografiji. Zavidan uspjeh postigao je 1975. godine filmskom adaptacijom romana Kena Kizija "Let iznad kukavičjeg gnijezda", koji je nagrađen sa pet Oskara, među kojima i onaj za režiju. U njegove kasnije uspjehe spadaju filmovi "Amadeus", koji je osvojio osam Oskara i "Narod protiv Larija Flinta", koji je bio nominovan za Oskara za najbolju režiju, a osvojio je i Zlatni globus. Među značajnijim Formanovim ostvarenjima su i "Kosa" i "Svlačenje", a 2006. godine režirao je i film "Gojini duhovi". Neizostavan dio njegovog režiserskog stvaralaštva su i filmovi "Crni Petar", "Ljubavi jedne plavuše", "Dobro plaćena šetnja", "Gori, moja gospođice" i "Regtajm". Tokom svoje bogate filmske karijere osvojio je brojna priznanja, među kojima se ističu: nagrada za životno djelo Američkog udruženja reditelja, Zlatni globus, BAFTA, Zlatni medvjed, nagrada žirija Kanskog festivala, Cezar, kao i francuska filmska nagrada "Limijer" za cjelokupno stvaralaštvo, koju je dobio 2010. godine - izvod je iz biografije ovog oskarovca.

K.J.

Portal Analitika