Scena

BOŠKOVIĆ: Moja forma prostora koja otvara nove dimenzije

Svjetlost kod Vesne Bošković nije propitivana samo kao pojava, nego i kao metafora, u koju je ona zaplela svoju priču, čime je poručila da sve ovo ima smisla, ali samo ako to doživljavamo sami, kao pojedinci, kao konkretna bića, kazao je istoričar umjetnosti Petar Ćuković otvarajući sinoć izložbu ove umjetnice u Dvorcu Petrovića.
BOŠKOVIĆ: Moja forma prostora koja otvara nove dimenzije
Portal AnalitikaIzvor

Bošković se nakon cijele decenije pauze podgoričkoj likovnoj publici predstavila kroz sedam cjelina - instalacija i intervencija u prostoru, objedinjenih citiranjem riječi Nikole Tesle: "Sve je satkano od svjetlosti".

- U tradiciji moderne navikli smo da se umjetnici bave isključivo formom. Ovdje je u pitanju izvjesna skrivenost koja cijeli ovaj prostor ima pretenziju da napravi u kvazisakralnointermedijalni prostor. I to je dragocjeno, jer sve ono što je Vesna ponudila susret je sa čudom. A to je najveći domet umjetnosti - dodao je Ćuković.

On je posebno istakao kako je ovo "povratak umjetnice na velika vrata", tim prije što je "apsolutno sama i bez sugestija osmislila svoju izložbu".

- Smatrao sam da je najbolje da to izvede sama. Šta je Vesna napravila? Ovo je neka vrsta totalne instalacije, ali ne u smislu instalacije koja je potpuno oblikovana - budući da je ovdje zadan prostor - nego je upotrebila različita sredstva, medije. A šta je instalacija? Oprostoreni tekst koji ovdje stoji skriven, mada ne potpuno, jer je vidljiv na zidovima - kazao je Ćuković pokazujući riječi Tesle ispisane na zidovima galerije.

O razlogu zašto je deset godina izostala sa crnogorske likovne scene, Bošković kaže kako je vrijeme iskoristila baveći se enterijerom, jer ga, podsjeća, "doživljava kao živi prostor".

- Ova izložba - to sam ja. To su moja iskustva, moje spoznaje, moj život. Isključivo sam se bavila formom prostora - koji otvara nove dimenzije - i određenih vidljivih odnosno nevidljivih stvari. A, ako me nije bilo, to ne znači da me nije bilo na nekoj drugoj strani, što su potvrdile i međunarodne izložbe vezane za arhitekturu. Moje bavljenje enterijerom bilo je iznuđeno. Ali, naučila sam da prihvatim sve stvari koje se dešavaju u životu, i ako ih prihvatamo to je jedna pozitivna polazna tačka... Mislim da sam pravila dobra djela, a pri tom sam se bavila isključivo formama namještaja. Upravo sam u procesu izrade jednog prototipa - futurističkog kreveta koji sam osmislila prije šest, sedam godina, ali sam bila spriječena da sebi omogućim realizaciju - ispričala je Bošković za Portal Analitika.

S druge strane, podsjeća ona, iako je završila grafiku i dizajn njene postavke činile su najviše slike i instalacije.

- Nikada nisam prihvatala tradicionalan pristup posmatranju umjetnost. Sve su to su samo mediji, sredstvo kojim ćete se izraziti. U umjetnosti su bitne ideje, konstrukcije, izgrađivanje tih ideja. Tu se miješaju poetike, prisutni su različiti izrazi i načini izražavanja kroz različite medije. A dizajn ne mora biti umjetnost, ali je umjetnost bavljenje njime na jedan ozbiljan način - zaključila je ona.

Otvaranje prve izložbe u ovoj godini u organizaciji Centra savremene umjetnosti Crne Gore, direktor te istitucije Nenad Šoškić iskoristio je da brojnoj publici ukratko predstavi planove.

- Za ovu godinu pripremili smo više od 30 programa i mislim da ćete imati priliku da zaista uživate u njima. Biće interesantnih programa, umjetnika iz cijelog svijeta. Ali, posebno mi je drago što smo godinu otvorili izložbom Vesne Bošković. Na neki način, trudićemo se i ubuduće da otvaramo godišnje sezone sa crnogorskim umjetnicima - kazao je Šoškić i pozvao publiku da i isprati naredne programe CSUCG.

K.J.

Portal Analitika