Scena

"Sve je satkano od svjetlosti" Vesne Bošković u Dvorcu Petrovića

Multimedijalna izložba radova crnogorske umjetnice Vesne Bošković pod nazivom "Sve je satkano od svjetlosti" biće sjutra otvorena u Dvorcu Petrovića na Kruševcu, u 20 časova.
"Sve je satkano od svjetlosti" Vesne Bošković u Dvorcu Petrovića
Portal AnalitikaIzvor

Postavku u ovom galerijskom prostoru Centra savremene umjetnosti Crne Gore otvoriće direktor te institucije mr Nenad Šoškić, a o radovima će govoriti istoričar umjetnosti, Petar Ćuković.

- Posljednjih deset godina aktivno se bavi enterijerom i u toj formi izražavanja otkriva prostor kao svojevrstan organizam. Misao velikog naučnika Nikole Tesle "Sve je satkano od svjetlosti" umjetnica doživljava i tumači iz aspekta ličnih spoznaja. Materija, kao određena gustina svjetlosti, koja je utkana u sve što postoji na ovom svijetu, potaknuta energijom i neprekidnim kretanjem i prelivanjem, jedne u drugu i u druga stanja stvara ritam savršene kompozicije koja objedinjuje život na zemlji u formi jednog bića. Multimedijalnost izložbe ogleda se dijelom i u audio-vizuelnim sadržajima. Umjetničke forme predstavljaju opredmećene vibracije koje su sveprožimajuće poput sve-duha, vaz-duha, energije koja neprestalno pleše. Svjetlost, sferični oblici, staklene površine, golubovi u krletkama i talas koji izvire iz zida dio su umjetničke ikonografije na ovoj izložbi. Vibrantnost zvuka, svjetlosti, duha i daha pulsiraju ritmom stvarne prirode uma koji je dio kosmičkog sklada, kojem težimo - navodi se u tekstu za ovu izložbu.

Vesna Bošković diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, a zatim magistrirala na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja za radove koje je izlagala u Crnoj Gori i inostranstvu. Nagrada Crnogorske akademije nauka i umjetnosti krunisala je njena postignuća na polju likovne umjetnosti. Svoja teoretska i praktična znanja usavršavala je tokom dugogodišnjeg pedagoškog rada. Docent je na predmetu Grafika na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, gdje vodi i klasu studenata.

Izložba u Dvorcu Petrovića biće dostupna javnosti narednih mjesec dana.

K.J.

Portal Analitika