Scena

Jubilarni Hercegnovski strip festival u znaku "Igre prijestola"

Deseti Hercegnovski strip festival - HSF sjutra će zvanično početi u Herceg Novom, a do nedjelje 14. februara na različitim lokacijama biće priređeno više programa tematski vezanih za serijal "Igra prijestola".
Jubilarni Hercegnovski strip festival u znaku "Igre prijestola"
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u najavi ovog događaja, biće to zimski strip vikend simboličnog naziva "Winter is Coming" kojim će biti obilježena i decenija postojanja Udruženja ljubitelja stripa u Herceg Novom.

- HSF je pripremio pravu poslasticu za sve ljubitelje devete umjetnosti, ali i one televizijskog spektakla "Igra prijestola ("Game of thrones"). Gost će biti Vilijam Simpson, višestruko nagrađivani autor stripova i već legendarni glavni crtač knjige snimanja (story boarder) pomenute serije. To će biti prilika da se pred premijeru šeste sezone svi upoznaju sa jednim od glavnih kreativaca ovoga spektakla - navodi se u najavi.

Vilijam Vil Simpson je iz Belfasta, u Sjevernoj Irskoj i više od 17 godina radio je na kultnim stripovima najvećih svjetskih izdavačkih kuća kao što su Marvel, DC i 2000AD. Crtao je Betmena, Transformerse, Helblejzera, Sudiju Dreda, Osmog putnika, Indijanu Džonsa i mnoge druge. Nakon prelaska u svijet filma, radio je knjige snimanja i koncepte za filmove kao što su "Carstvo vatre" i "Njeno veličanstvo". Od početka snimanja serijala "Igra prijestola" je glavni crtač te saradnik na vizuelnim detaljima kao što su kostimi, oružje, dvorci, kočije, a potpuni je autor izgleda mističnog trookog gavrana". Za svoj rad na ovom serijalu Simpson je dobio brojne najprestižnije nagrade.

Pored izložbe njegovih radova iz serije "Igra prijestola", progam festivala čine radionice crtanja, rad uživo, strip berza, rok svirke i - iznenađenja.

Deseti HFS sjutra će svojim nastupom otvoriti grupe "High voltage" i "Fast Woman and Slow Horses", uz predstavljanje Vilijama Simpsona u kafeu "Prostor" od 20 časova. Petak će početi berzom stripova i umjetnina u Gradskoj kafani od 11 časova, radovi Simpsona biće predstavljeni u istom prostoru od 19 časova, a veče će se završiti žurkom u kafeu "Porto" na Škveru. Za subotu su najavljena dva događaja u kafeu "Stanica" na Škveru: crtanje za fanove, i ispred ovog kafea od 10 časova i žurka koja će početi u 21 čas. Program će u nedjelju zatvoriti oproštajna žurka u Pabu "Got" od 21 čas.

Sve programe pratiće i berza stripova koju organizuje striparnica "Mister No" iz Podgorice.

K.J.

Portal Analitika