Scena

O stihovima Safeta Hadrovića Vrbičkog u KIC-u

Knjiga "Bolest trava zavičajnih" čiji je autor Safet Hadrović Vrbički biće sjutra promovisana u Multimedijalnoj sali Kulturno-informativnog centra "Budo Tomović" u Podgorici, od 19 sati.
O stihovima Safeta Hadrovića Vrbičkog u KIC-u
Portal AnalitikaIzvor

O ovom djelu govoriće prof. dr Zorica Radulović, književnik i publicista Balša Brković, urednik Mirsad Rastoder i autor.

- Imajući uvid u poeziju Safeta Hadrovića Vrbičkog, smatramo da je pjesnik hvale dostojno i uspješno savladao onaj "vraški opasan i nezahvalan zanat" te da kao poeta izrazito senzibilnog nerva, tananih, suptilnih i filozofskih poruka, velike obaviještenosti i saznanja nudi nam prave bisere u svojoj poeziji. Poezija koju pjeva pjesnik što boluje "tajne bolesti zavičajnih trava" je svojevrstan doživljaj za čitaoca, susret sa ostvarenjem lirske stvaralačke refleksije i visoke pjesničke vrijednosti. Njegova poezija koja je poetski odziv zlu u najboljem smislu riječi, dokaz je osvjedočenog stvaralačkog umijeća da svoj jezički izraz prožme dubokim, najdubljim smislovima u čemu postiže pravo majstorstvo. Poezija Safeta Hadrovića Vrbičkog svojim razuđenim sadržajem omogućava da se iz raznih uglova i sa raznih aspekata procjenjuje i posmatra njegovo poetsko djelo - zapisala je Radulović u pogovoru ove knjige, za koju je uradilia i izbor poezije.

Safet Hadrović Vrbički rođen je 1952. godine u Beranamaa, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Podgorici. Književna ostvarenja objavljivao je na stranicama mnogih glasila širom bivše Jugoslavije duže od trideset godina. Piše poeziju, prozu, putopise, eseje i književne kritike. Za svoje stvaralaštvo dobio je značajne nagrade i priznanja. Pjesme su mu prevođene na: bugarski, makedonski, albanski, njemački, francuski, slovenački, turski, engleski i persijski.

K.J.

Portal Analitika