Scena

Nenezićeve "Persone non grate"u CNP-u

Nikšićko pozorište izvešće sjutra komad "Persone non grate" koji je napisao i režirao Obrad Nenezić, u Crnogorskom narodnom pozorištu od 20 časova, u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.
Nenezićeve "Persone non grate"u CNP-u
Portal AnalitikaIzvor

Uloge tumače Branka Stanić, Nikola Vasiljević, Karmen Bardak, Aleksandar Radulović i Mihailo Perošević.

Scenu je osmislio Darko Musić, kostime Nikolina Mijušković, dizajn Mićo Kadović, a za muziku je bio zadužen Milutin Radonjić.

Saradnici Nenezića na komadu bili su mladi akademski umjetnici iz Nikšića, pa je scenu uradio slikar Darko Musić, kostime osmislila Nikolina Mijušković, dizajn je povjeren grafičaru Miću Kadoviću, a za muziku je bio zadužen Milutin Radonjić.

- Ovo je savremena priča o nama i za nas. Ona se tiče nas, hoće da nas dotiče. To je ono pozorište koje i kao stvaralac i naučni radnik uvažavam, sve ostalo je stvar elitističkog pozorišta, odnosno nepostojećeg - onog koje umire zajedno sa oboljelim slojem neke zajednice koja se izdvaja u sumnjivom znanju i pravi interesne grupe i srećom ta "vrijednost" traje koliko oni traju. Za razliku od tog pozorišta, "Persone non grate" se jednako tiču svakog čovjeka ili mjesta na planeti gdje mali ljudi imaju velike ambicije, gdje se likovi sasvim bolje i udobnije osjećaju u tuđim ličnostima i identitetima, ili bolje zvanjima i komoditetima. Odnosno, baškare se u snobizmu i malograđanštini. Nije to ništa novo, od Tespisa pa na ovamo, a to upravo čini komediju i drami vječnima - zapisao je Nenezić o svom komadu.

K.J.

Portal Analitika