Scena

Tompson laureat nagrade "Laura Šenon" za biografiju Danila Kiša

Institut za evropske studije "Nanovic" pri Univerzitetu Notr Dam u Mejnu dodijelio je ovogodišnju nagradu za savremene evropske studije "Laura Šenon" britanskom autoru Marku Tompsonu za knjigu "Izvod iz knjige rođenih: Priča o Danilu Kišu".
Tompson laureat nagrade "Laura Šenon" za biografiju Danila Kiša
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju iz Nacionalne biblioteke "Đurđe Crnojević" sa Cetinja, ova nagrada se u anglofonom svijetu smatra "orijentirom u svijetu humanističkih istraživanja i izdavaštva", a dodjeljuje se najboljoj knjizi iz oblasti studija o Evropi "koja se ne bavi samo jednom zemljom, državom ili narodom, i koja podstiče da se o Evropi razmišlja drugačije, kao o cjelini". U izbor za nagradu ulaze djela humanističkih nauka, istorije i društvenih nauka, a žiri sastavljen od profesora uglednih američkih univerziteta ove godine je izdvojio je knjigu Marka Tompsona iz užeg izbora od tri naslova.

Predsjednik žirija i direktor Instituta "Nanovic", A. Džejms Mekadams, pohvalio je "Izvod iz knjige rođenih" kao izuzetno maštovitu knjigu koja pokazuje kako biografija može postati okno za pogled i razumijevanje velikih istorijskih kriza.

- "Izvod iz knjige rođenih" Marka Tompsona rječita je biografija velikog jugoslovenskog pisca koji nije dovoljno poznat u anglofonom svijetu. Upečatljiv, ekscentričan, povremeno kontraverzan, Danilo Kiš (1935-1989) pripadao je mnogim kulturama i tradicijama. Najpoznatiji je po svojoj moći poigravanja književnom formom. Tompson prati njegovu karijeru imajući neprestano u vidu Kišov književni značaj. Ono što u ovoj biografiji zadivljuje je kako se književni značaj povezuje s istorijskim preokretima u centralnoj Evropi - stoji u obrazloženju žirija.

Mark Tompson je lektor na predmetu Moderna istorija, na Univerzitetu Ist Anglija u Velikoj Britaniji. Bio je gost Nacionalne biblioteke "Đurđe Crnojević" u avgustu 2014. godine, kada je organizovano predstavljanje pomenute Kišove biografije i veče sjećanja na velikog pisca.

Foto: nanovic.nd.edu

Portal Analitika