Scena

DEAC: Dvije postavke ukrajinske umjetnice u Kotoru

Dva dijela projekta ukrajinske umjetnice koja se javnosti predstavlja pod pesudonimom Kinder Album biće sjutra otvorena u 17 odnosno 18 časova u Dukley Art Centru u Kotoru, najavljuju iz Dukley European Art Community.
DEAC: Dvije postavke ukrajinske umjetnice u Kotoru
Portal AnalitikaIzvor

Kako navode iz DEAC-a, projekat je realizovan u sklopu ovogodišnjeg rezidencijalnog programa, a postavke su tematski povezane.

- U prvom dijelu u pitanju je serija slika pod nazivom "L’albatros mon amour", u kojoj umjetnica priziva poznatu Bodlerovu pjesmu "Albatros", ali se njen priziv pretvara u "romansu" sa albatrosom, koja se razliva u niz intrigirajućih prizora zasnovanih na mehanizmima libidinalne ekonomije, pri čemu treba reći kako ovi prizori jednako prizivaju i neke svoje, svjesne ili nesvjesne svejedno, istorijsko-umjetničke prethodnike. Drugi dio projekta predstavlja instalacija "Zamka", u okviru koje su radovi direktno izvedeni u određenim prostorima na vrhu zgrade DAC-a. Radovi nijesu prosto postavljeni u dostupnim prostorima, nijesu dati i ne čitaju se kao klasičan galerijski niz određenih prizora, već podrazumijevaju interakciju posjetioca sa konkretnom hodnom linijom - penjanjem uz stepenište, prolaskom kroz hodnike - i tek u tom "totalnom" srazu fizičkog kretanja određenom putanjom i susretanja sa prizorima na odabranim prostornim punktovima, posmatraču je "ponuđen" puni doživljaj "Zamke", u okviru koje se umjetnica bavi, kako sama ističe u kratkoj izjavi, strahovima i mehanizmima koji generišu naše suočavanje sa njima - navodi Petar Ćuković, direktor projekta DEAC-a. 

0602deac1
Portal Analitika