Scena

"Uspavana ljepotica" i "Bajka o ribaru i ribici" u DODEST-u

Gradsko pozorište Podgorica i ovog vikenda izvodi dvije predstave za najmlađu publiku, obije u sali DODEST od 12 časova.
"Uspavana ljepotica" i "Bajka o ribaru i ribici" u DODEST-u
Portal AnalitikaIzvor

Sjutra će biti igrana "Uspavana ljepotica", rađena po tekstu Šarla Peroa, a u režiji Todora Valova. U predstavi igraju: Davor Dragojević, Dijana Dragojević, Vesna Vujošević, Katarina Krek, Ratka Mugoša i Sejfo Seferović.

- "Uspavana ljepotica" Šarla Peroa je jedna od najljepših priča za djecu ikada napisanih. To je maštovita priča o princezi na koju vještica baca kletvu da će se na šesnaesti rođendan ubosti na vreteno i vječno zaspati - što se i obistini. Preokret nastaje dolaskom princa, čija iskrena ljubav i poljubac bude princezu. Za njom se budi čitavo kraljevstvo u kome ponovo vlada radost na dvoru - stoji u najavu ovog komada.

Gradsko pozorište izvešće u nedjelju "Bajku o ribaru i ribici" koju je po Puškinovom tekstu režirao Evgenij Ibragimov. U nagrađivanom komadu podgoričkog teatra igraju Branka Femić, Katarina Krek, Jelena Simić, Dijana Dragojević, Smiljana Martinović, Pavle Ilić, Sejfo Seferović i Davor Dragojević. Dramaturg je Zoran Đerić, a asistent reditelja Davor Dragojević. Scenografiju, kostime i lutke kreirala je Ljudmila Genze Konstantinova, muziku komponovao Nikolaj Jakimov, svjetlo dizajnirao Igor Fomin, a koreografiju Slavka Nelević.

- "Bajka o ribaru i ribici" je jedna od najpoznatijih epskih pjesama za djecu najvećeg ruskog pjesnika Aleksandra S. Puškina. Osim u književnoj formi, obrađivana je kao animirani film, igrani film i kao lutkarska predstava. Predstava u režiji Evgenija Ibragimova, jednog od najistaknutijih savremenih ruskih lutkarskih reditelja, nadovezuje se na ljepotu i originalnost ruskih bajki. Predstava približava atmosferu tradicionalne ruske muzike i slikarstva, uz korišćenje magije koju dopušta pozorište lutaka. Podsjeća na egzotičnu sliku Rusije, kao sa srednjovjekovne ikone, iz vremena careva i velikih pijesnika, ali i domovine prelijepih narodnih bajki, na koju se oslanja i sam Puškin - navodi se u najavi izvođenja ovog komada. 

K.J.

Portal Analitika