Scena

Velikani crnogorske književnosti: "Žilama za kamen" Radovana Zogovića

Pjesnik Radovan Zogović i njegovo djelo biće centar pažnje drugog događaja ciklusa Velikani crnogorske književnosti koji će večeras biti priređen u Knjižari "Karver" od 20 časova.
Velikani crnogorske književnosti: "Žilama za kamen" Radovana Zogovića
Portal AnalitikaIzvor

Na večeri simboličnog naziva "Žilama za kamen" poeziju ovog izuzetnog autora čitaće glumica CNP-a Varja Đukić.

Radovan Zogović rođen je u Mašnici u Gornjem Polimlju 1907. godine. Gimnaziju je učio u Beranama, Peći i Tetovu, a filozofski fakultet u Skopju. Za vrijeme studentskih dana upoznaje se s marksističkom literaturom, ulazi u radnički pokret i postaje komunista. Tokom '30-tih godina , sa Milovanom Đilasom, ispred KPJ bio je jedan od glavnih protagonista polemičkoga sukoba sa Miroslavom Krležom ("sukob na književnoj ljevici") oko diskursa i estetike savremene književnosti.

Nakon 1948. svojevoljno se, kao uvjereni marksista i sa simpatijama prema SSSR-u, povukao s visokih dužnosti u "drugoj Jugoslaviji".

Početkom 1960-tih Krleža je, nakon dvije decenije stigmatizacije, prvi objavio njegovu poeziju.

Zogović se, retrospektivno, smatra jednim od najvećih crnogorskih književnika 20. vijeka.

U Podgorici je 2009. štampan "Spornik", prvi izbor Zogovićeve poezije nakon njegove smrti, koji je priredio Borislav Jovanović. Matica crnogorska i Pobjeda 2012. godine su objavili Zogovićevu knjigu poezije "Žilama za kamen".

K.J.

Foto: portalnovosti.com

Portal Analitika