Scena

Radovi Eduarda Lešija u KIC-u "Malesija"

Samostalna izložba akademskog slikara Eduarda Lešija biće sjutra otvorena u prostorijama KIC-a "Malesija" u Tuzima, u 19 časova.
Radovi Eduarda Lešija u KIC-u "Malesija"
Portal AnalitikaIzvor

Postavku čine grafike, crteži i slike, a biće otvorena do 5. februara.

Kako se navodi u najavi ovog dođaja, ovaj mladi umjetnik prvi put se samostalno predstavlja pred svojom publikom.

- Umjetnik u svojim radovima, nadrealizmom opisuje ljude kao inteligentne krvoločne životinje i predatore koji se bore za prevlast i moć, po svaku cijenu utoljuju svoju pohlepu i glad za materijalnim vrijednostima, dok su humanost, ljubav i saosjećanje prikriveni negdje u dubini tamne istine realnog života. Leši ima jasnan izraz u kome figurira skladno, koordinirajući prostor, i u čijem opusu do izražaja dolazi vješti spoj objektivnog i subjektivnog, realnog i nadrealnog, stvarnog i nestvarnog - stoji u katalogu ove izložbe.

Eduard Leši rođen je 1977. godine u Boru. Završio je grafiku na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi doc. mr Vesne Bošković. Imao je više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i u regionu. Takođe, 2015. godine učestvovao je na svjetskom bijenalu grafike u Francuskoj kao jedan od predstavnika grafičara Crne Gore. Za svoj rad dobio je prvu nagradu Ekonomskog fakulteta u Podgorici 2012. godine. Živi i radi u Tuzima.

- U današnjem vremenu nije lako biti dobar čovjek, a kamoli dobar umjetnik. Ustvari, kakav je to umjetnik ako nije čovjek? Ako ne posjeduje osnovne ljudske kvalitete, njegovo djelo je samo kvalitetno upakovana laž... Crtež mi pruža tu satisfakciju. Kad crtam osjećam se slobodan i živ. Osjećam se svoj! Stvaram nešto što mi znači i znam da vrijedi. Moje postojanje ima smisla. Čini mi se da sam bolji čovjek dok crtam - kazao je mladi umjetnik o svom stvaralaštvu.

K.J.

Portal Analitika