Scena

Uroš Lapčević i CSO na sceni CNP

Crnogorski simfonijski orkestar prirediće sjutra koncert na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 časova, na kome će solista biti violista Uroš Lapčević.
Uroš Lapčević i CSO na sceni CNP
Portal AnalitikaIzvor

Orkestar pod dirigentskom palicom maestra Grigorija Kraska izvešće Simfoniju broj 94 u G duru Franca Jozefa Hajdna, poznatu i kao Simfonija iznenađenja, Rapsodiju-koncert za violu i orkestar Bohuslava Martinua i orkestarsku svitu Građanin plemić Riharda Štrausa. Solističku dionicu u djelu Martinua tumačiće Lapčević, vođa grupe viola u CSO.

Grigorij Krasko rođen je u porodici muzičara, a diplomirao na Muzičkoj akademiji "Gnjesinih" u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na Sveruskom takmičenju violinista 1968. i 1969. godine, i na Saveznim takmičenjima u Lenjingradu i Rigi. U orkestar slavnog Baljšoj teatra primljen je 1974. godine i ubrzo postao koncertmajstor i prvi solista orkestra. Godine 1990. postao je koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra Moskovski filharmoničari, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i kao solista. Od 2008. godine je koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra, a godinu kasnije postao je vođa ansambla Crnogorski gudači, sa kojima je ostvario niz izvanrednih interpretacija. Od sezone 2012/2013. angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Uroš Lapčević završio je studije na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi profesora Petra Ivanovića i Pante Veličkovića. Svirao je u orkestru "Stanislav Binički" i Simfonijskom orkestru RTS u Beogradu, kao i Međunarodnom omladinskom orkestru jugoistočne Evrope sa sjedištem u Sarajevu. Intezivno se bavi kamernom muzikom. Kao član brojnih kamernih sastava nastupao je širom Crne Gore i Srbije. Tokom 2011/2012 bio je angažovan kao saradnik u nastavi na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Od 2014. godine je vođa viola u okviru Festivala klasične muzike i opere "Operosa", koji je osnovala finski mecosopran Ketrin Hataja. Član je Crnogorskog simfonijskog orkestra od njegovog osnivanja, a posljednje tri sezone angažovan je kao vođa grupe viola.

K.J.

Foto: MCCG/D.Miljanić

Portal Analitika