Scena

Gudački kvartet Beogradske filharmonije prvi put u Podgorici

Renomirani gudački kvartet Beogradske filharmonije nastupiće sjutra u Modernoj galeriji Muzeja i galerija Podgorice od 20 časova, čime će zvanično biti otvorena zimska koncertna sezona Kulturno-informativnog centra "Budo Tomović".
Gudački kvartet Beogradske filharmonije prvi put u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Ansambl čine izuzetni članovi Beogradske filharmonije - Jelena Dragnić (I violina), Vladan Lončar (II violina), Boris Brezovac (viola) i Aleksandar Latković (violončelo). Na svom prvom predstavljanju pred publikom u Podgorici, kvartet će izvesti Počasnicu Stevanu Mokranjcu Dejana Despića, Gudački kvartet u d molu KV 421 Volfganga Amadeusa Mocarta i Gudački kvartet u F duru Morisa Ravela.

Gudački kvartet BGF nastao je u okviru matičnog orkestra 2011. godine, sa kojim su u sezoni 2012/2013 premijerno izveli Koncert za gudački kvartet i orkestar Ervina Šulhofa, uz tadašnjeg šefa-dirigenta Muhaja Tanga. Naredne sezone imali su zanimljiv ciklus "Quartet + 1", upravo u sali Beogradske filharmonije u okviru kojeg su izveli pet programa kamerne muzike sa svojim specijalnim gostima. Nastupe su nastavili u Pančevu, širom Srbije, na brodu "Amadeus Rojal" na putu od Beča do Crnog mora, zatim u Gračanici, Kragujevcu, Inđiji, Mostaru, Trebinju, Gornjem Milanovcu, Subotici, Vršcu. Pored aktivne koncertne djelatnosti, kvartet je uživo nastupao u Studiju 6 RTS-a uz prenos na kanalu RTS Digital. Prošle godine objavili su prvi kompakt-disk na kome se nalaze djela Betovena i Bramsa, a gost albuma je klarinetista Ognjen Popović.

Gudački kvartet Beogradske filharmonije nastupao je u Ujedninjenim Arapskim Emiratima, u okviru prestižnog festivala Abu Dhabi Classics, te otvorio koncertnu sezonu "Kamerna muzika u pustinji" u kompleksu Kasr Al Sarab u oazi Liva. Nedavno su prvi put gostovali u Kini, a zatim u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Osim najavljenog koncerta, članovi kvarteta takođe drže Zimsku radionicu za mlade muzičare u podgoričkoj Umjetničkoj školi za muziku i balet "Vasa Pavić", koja je danas počela, a trajaće do 30. januara.

K.J.

Portal Analitika