Scena

Brešanova "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" u CNP-u

Komedija "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" Iva Brešana, u režiji Luke Kortine biće sjutra izvedena na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 sati.
Brešanova "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" u CNP-u
Portal AnalitikaIzvor

U ovoj koprodukciji Međunarodnog festivala KotorArt i Crnogorskog narodnog pozorišta igraju Simo Trebješanin, Danilo Čelebić, Dragana Dabović, Ana Vujošević, Stevan Radusinović, Dušan Kovačević, Dejan Ivanić, Gorana Marković, Momo Pićurić, Dragan Račić i Jelena Minić.

Producent predstave je Janko Ljumović, dramaturškinja Željka Udovičić Pleština, scenografkinja Ivanka Vana Prelević, kostimografkinje Lina Leković i Ivana Murišić, muziku je uradio Ljupče Konstantinov, koreografiju Tamara Vujošević Mandić, a lektorka je Ana Maras Harmander.

- Ovo je jedna groteskna tragedija koja govori o vječnoj temi - manipulaciji od strane moći. Brešanov tekst odnosi se na drugi sistem, a mi smo htjeli da vidimo koliko opstaju isti mehanizmi manipulacije. U postavci ovoga komada, moje težnje su usmjerene su upravo na savremenu diktaturu pozitivizma koju živimo i učestvujemo, dezorjentisani čak i više uslijed nedostatka nekadašnjih jasnih ideoloških okvira. U razotkrivanju funkcionisanja mehanizama ideološke diktature, cenzure i demagogije, ljudi su, kako pokazuje i „Predstava Hamleta“, nažalost, suštinski nemoći u borbi za istinu i pravdu – kazao je reditelj Luka Kortina o radu na ovoj predstavi. 

Portal Analitika