Scena

O sufijskoj muzici večeras u KIC-u

Koncert sufijske muzike i predavanje o sufizmu biće večeras održano u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović" od 19 sati, a ulaz je slobodan.
O sufijskoj muzici večeras u KIC-u
Portal AnalitikaIzvor

O ovoj posebnoj vrsti muzike govoriće akademici doc. dr Mustafa Tatdži i Lejla Ipekdži, a u okviru muzičkog dijela programa biće priređen solistički koncert Sedata Anara.

Sedat Anar rođen je u Šanliurfi 1988. godine. U svijet muzike ušao je svirajući saz, i to na prijedlog nastavnika u osnovnoj školi. Studije istorije na Univerzitetu Hadžetepe pčeo je 2007. godine. Kako bi naučio da svira santur, često je boravio u Iranu, gdje je pohađao časove kod Navida Pirmohameda i Džavida Mosapura, i tambure kod Nevida Musmira. Njegov debitantski album pod nazivom "Belgat" sa solo santur objavljen je 2013. godine u Turskoj, a do danas su izašla još dva nosača zvuka. U kompozicijama koje stvara i koje su tradicionalnog i vjerskog karaktera, objedinjuje džez, bluz, muziku Anadolije i Bliskog Istoka. Muzika sa albuma za santur bila je muzička podloga u više pozorišnih predstava, dokumentaraca i kratkih filmova. Učesnik je više festivala u Turskoj i inostranstvu. Bio je angažovan na radiju TRT televizije i u Nacionalnom teatru u Ankari. Njegov rad baziran je na pravljenju muzičkih aranžmana za stihove i priče velikana sufizma kao što su Junus Emre, Fuzuli, Mevlan, Ahmet Jasevi, Ibn Arabi.

Organizatori ovog programa su Turski kulturni centar i Kulturno-informativni centar "Budo Tomović".

Portal Analitika